Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

10 éve nem vettünk ennyi lakást, mint most

Az első negyedévben a lakáspiaci forgalom 7,4 százalékkal nőtt. Az idén az ingatlan.com előrejelzése szerint akár 175 ezer adásvételre kerülhet sor a piacon, amire több mint 10 éve nem volt példa. A lakáspiaci forgalom növekedésében egyre nagyobb szerepe van a vidéki vevőknek, Budapest súlya mérséklődik.

Masszív lakáspiacról árulkodnak a legfrissebb adatok, mint az áremelkedés, mind a forgalomnövekedést tekintve – áll az ingatlan.com elemzésében, amely a saját és a legfrissebb hivatalos adatokat vizsgálta.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: „a múlt évben közel 164 ezer adásvétel történt, ami 6,5 százalékos növekedésnek felelt meg.

Az idei első negyedévben 7,4 százalékkal nőtt a számuk, így majdnem 24 ezer adásvételre került sor.

Ezek alapján elképzelhető, hogy az új lakások átadásával együtt 175 ezer tranzakció lesz, ez pedig több mint 10 éves csúcsot jelentene”.

Legutóbb 2007-ben cserélt gazdát ennél több lakás, akkor 190 ezer felett volt az adásvételek száma. Annyi változás várható az idén, hogy a lakáspiaci forgalom emelkedésében a vidéki városok egyre nagyobb szerepet kapnak, Budapest súlya pedig egyre inkább csökken.

Az árak még mindig feljebb másznak

A hivatalos adatok szerint országszerte az lakások az első negyedévben 9,6 százalékkal, a használtak közel 16 százalékkal drágultak átlagosan.

„A kínálati árak a fővárosban és a megyei jogú városokban minimális különbséggel régóta együtt mozognak” – emelte ki a szakember. Példaként említette, hogy az ingatlan.com adatai szerint az idei első negyedévben budapesti lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 636 ezer forintot tett ki, ez 13 százalékkal haladja meg 2018 egészére vonatkozó átlagot. A legfrissebb KSH-adatok ezzel lényegében összhangban vannak:

a budapesti többlakásos társasházi lakásoknál az átlagos négyzetméterár 14 százalékkal 621 ezer forintra nőtt.

Az ingatlan.com adatai alapján a megyei jogú városokban az első negyedévben a lakások és családi házak összesen 15 százalékkal drágultak, és a KSH is 16 százalékos drágulást mért a megyeszékhelyeken. Egyedül a községekben csökkentek az árak az első negyedévben a tavalyi év egészéhez képest.

Az ingatlan.com 1 százalékos, a KSH pedig 2 százalékos árcsökkenést mért a községekben.

A második negyedévben az ingatlanhirdetési portál szerint folytatódott a drágulás. A szakértő szerint a júliustól elérhető állami támogatások, a csok bővítése, a falusi csok bevezetése az év második felében még tovább élénkíthetik a lakáspiaci forgalmat.

Fotó: Max Max / Unsplash

Oszd meg!