Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Eltűnnek a fiatalok, bajban van a magyar nyugdíjrendszer

Jelentőset ugrott tavaly az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak kezelt vagyona, de ez nem a tagok megnövekedett befizetéseinek, sokkal inkább a tőkepiacok emelkedésének köszönhető.

A taglétszám mindkét pénztártípusnál csökken, és egyre kevesebb fiatal választja az öngondoskodásnak ezt a formáját – írja a Portfolio.hu.

2020-ban megugrott az önkéntes pénztárak vagyona

Az MNB Aranykönyve szerint a legnagyobb szereplők mind növelni tudták a vagyonukat tavaly. Közülük kiemelkedik az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár. Ez a legnagyobb hazai szolgáltatóként

több mint 320 milliárd forintos vagyon felett őrködött 2020 végén.

A második helyen 222 milliárd forinttal az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár, a harmadikon az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár állt 211,5 milliárddal.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár taglétszáma volt a legmagasabb a piacon tavaly 238 ezer fővel, ezt követi viszont az Aegon 172 ezerrel, az Allianz pedig a harmadik helyre csúszott 170 ezerrel.

A legtöbb szereplő az elmúlt években nem tudott új tagokat bevonzani, 2020-ban négy pénztár kivételével mindnek csökkent a taglétszáma. Létszámbővülést a Vasutas, a Pannónia, a Prémium és az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár könyvelhetett el.

Fotó: Christian Newman // Unsplash

Eltűnnek a fiatalok

A fiatalabb, 16-29, illetve 30-44 év közöttiek tagokon belüli aránya minden évben egyre csökken

(különösen a 30-44 közöttiek száma), pedig pont őket kellene minél nagyobb arányban bevonzani a rendszerbe. A fiatalabb pénztártagok vagyona javarészt stagnál, inkább az idősebb korosztály tesz többet félre a nyugdíjas éveire.

Pedig a fiataloknak éppen elég érvet szolgáltat a spórolás a nyugdíjas éveikre a tény, hogy minél korábban kezdenek el félretenni, annál kisebb erőfeszítést igényel a biztosabb egzisztencia megteremtése idősebb korukra.

A magánnyugdíjpénztárak is sokat köszönhetnek a tőzsdék tavalyi, a koronavírus-válság ellenére is jó teljesítményének. Mind a négy magánkassza növelni tudta vagyonát, annak ellenére, hogy a taglétszám évek óta csökken.

A legnagyobb magánnyugdíjpénztár továbbra is a Horizont, amely

tavaly 173 milliárd forintnyi vagyonnal bírt.

Ezt a Szövetség nyugdíjpénztár követi 42,8 milliárddal, a harmadik helyen a Budapest magán-nyugdíjpénztári ága van 39,3 milliárddal, az MKB pedig 20,5 milliárdot kezelt. Arányaiban a legnagyobb vagyonnövekedést a Szövetség Nyugdíjpénztár könyvelte el 3 százalékos gyarapodással egy év alatt.

Fotó: Matthew Bennett // Unsplash

Oszd meg!