Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiss Sándor és Biró Tamás társalapítók. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Londoni nagypályás befektetőktől kapott 2 millió eurót a Barion

Az egyik legforróbb magyar fintech startupba a Financial Services Capital fektetett, Nyugat-Európában terjeszkednek.

2 millió eurós kockázati tőkebefektetést kapott a Barion a londoni Financial Services Capitaltől – tudtuk meg a cég társalapítójától, Kiss Sándortól. A befektetés összegét első körben nem hozták nyilvánosságra, de Kiss a befektetők beleegyezésével elárulta a Forbesnak az összeget.

A Bariont Kiss Sándor és Bíró Tamás alapították még 2015-ben Budapesten. Digitális fizetési megoldásokat fejlesztenek, jelenleg Magyarországon kívül Ausztriában, Csehországban, Németországban és Szlovákiában működnek. (Bíró Tamás másfél éve már nem vesz részt az operatív működésben, de mint jelentős részvényes továbbra is a cégben van).

A befektetés kapcsán Kiss Sándort telefonon értük el, ő is a befektető kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét hangsúlyozta, mint amit nyújtani tud a Barionnak a tőkén kívül. Ezt a kapcsolatot pedig már használják is: Nyugat-Európa felé veszik az irányt, már két, az EU-n belül nagy piacnak számító országban is tárgyalnak a belépésről.

Kérdeztük az árazásról és tulajdonosi struktúráról is: annyit tudtunk meg, hogy az összegért 15-20 százalék körüli tulajdonrészt szereztek, a Barionnak opciója van további tőke lehívására is a befektetőktől. Az alapítók és a menedzsment továbbra is a többségi részét birtokolják a részvényeknek.

A Financial Services Capital befektetőcég viszonylag friss, de pénzügyi körökben súlyos profikból álló gárda alkotja. 2019-ben alapította Matthew DeWitt Hansen, aki mögött komoly tapasztalat áll, két évtized alatt összesen 3 milliárd dollárnyi magántőke-befektetésről döntött. Karrierjét a Bear Stearns befektetési befektetési bankáraként kezdte, megfordult a kivásárlásokra szakosodott chicagói Madis Dearborn Partnersnél, majd az 50 milliárd dollárt kezelő Cerberus magántőke-alapkezelőnél töltött 15 évet, ahol az európai régióért felelős vezető volt. Az Atlas Merchant Capitalnél megalapította és vezette az európai operációt Londonban, a befektetőcég a pénzügyi szolgáltató cégekre specializálódott.

Az FSC elsősorban olyan pénzügyi technológiai megoldásokba fektet, melyeket gyorsan lehet skálázni és monetizálni. A londoni székhely mellett Madridban, Bécsben és Luxemburgban is jelen vannak. Információink szerint van a Barionon kívül más befektetésük is, de a portfóliójuk nem nyilvános.

A Barion korábban a leggazdagabb cseh üzletember cégétől, a Home Credittől vont be tőkét 2017. májusban, erről részletesen írtunk a 2018. júniusi Forbes startupjelentésben. A megállapodás összesen 6 millió euróról szólt: ebből 2 milliót egyből megkaptak a számlára, a további 4 millióra pedig opciójuk volt egy előre meghatározott árazás mellett, ha teljesítenek bizonyos KPI-okat, de a szerződés lehetőséget biztosított arra, hogy az alapítók jobb feltételek mellett tudnak behozni külső befektetőt, akkor megegyezhetnek vele, nincs vétójoguk. A Barion menedzsmentje úgy látta, hogy most nagyobb értékelést kaphatnak a piacon.

„A sztori építése szempontjából előnyösebb volt, ha új befektetőt hozunk be, elsősorban amerikai és brit befektetőket kerestünk. A Home Creditnél most ők is örülnek, mint majom a farkának – viccelt Kiss, mivel így a csehek tulajdonrésze is jelentősen felértékelődött. A Home Credit inkább szakmai befektetésként tekintett ránk, míg az FSC egyértelműen pénzügyi befektetők. Ki is fogják belőlünk hajtani a növekedést.”

A legforróbb startupok köszönik, jól vannak

A 2020. júniusi magazinban szerepel a legfrissebb startupjelentés, amiben évről évre a legfontosabb változásokat elemezzük a magyar startupvilágban. A konklúziónk az volt, hogy a piac éveket lépett előre az időben Magyarországon is, a már jelentősebb tőkével rendelkező, növekedési szakaszban lévő és nemzetközileg beágyazott cégek megerősödtek a koronavírus ellenére (vagy épp amiatt). Noha több nyertese is volt a hazai top befektetők által finanszírozott cégeknek a járvány miatti leállásnak, az e-kereskedelem magasan kiemelkedik az összes többi terület közül, ami a digitális fizetési megoldásokat is húzza magával.

A Forbeson jelent meg először, hogy a tabletekre 3D tervezőszoftvert fejlesztő Shapr3D összesen 6 millió dollárt vont be a Creandumtól és a Nine Point Capitaltől, akiknek olyan korai befektetéseik voltak, mint a Revolut vagy a Spotify.

A magyar hálózatkutató, Barabási Albert-László startupja, a személyre szabott gyógyszerfejlesztésben aktív Scipher Medicine 2020 első negyedévében 25 millió dolláros kört zárt.

A lista első helyezettje (holtversenyben), a Bitrise pedig a 2019-es év legnagyobb kockázati tőkebefektetését vonta be a magyar startupok közül.

20 millió dolláros series B kört zártak a párizsi Partech és a svéd Zobito tőkebefektetők részvételével.

Itt is tapasztalt külföldi befektetők szálltak be a 2014-ben indult IT-cégbe, amely a mobilalkalmazás-fejlesztő programozók egyes részfeladatait teszi automatizálhatóvá.

Nyitókép: Kiss Sándor és Biró Tamás társalapítók. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.