Fotó: Orbital Strangers
Fotó: Fotó: Orbital Strangers
Üzlet

25 millió dolláros befektetést kapott Barabási Albert-László gyógyszerkutató cége

Sándor Krisztián, újságíró
2020. június 03. 3 perc olvasás

7,7 milliárd forintos befektetést húzott be a Scipher Medicine, Amerika egyik legnagyobb magánegészség-biztosítási szolgáltatójával fejlesztenek közösen gyógyszerteszteket – például a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen is.

25 millió dollár kockázati tőkét húzott be Barabási Albert-László hálózatkutató orvostechnológiai startupja, a Scipher Medicine.

A kockázati tőkebefektetést a cég CEO-ja, Dr. Alif Saleh közölte a Forbesszal amikor a júniusi magazinban megjelenő magyar startupjelentést készítettük, az összeget pedig a Pitchbook nemzetközi kockázatitőke-adatbázisában ellenőriztük.

A körben részt vett az egyik legnagyobb amerikai egészségbiztosítási szolgáltató, a United Health Group is befektetési leánycégén, az Optum Ventures révén. A series B körben az Optumon kívül még az Alumni Ventures Group, a Granpool és a Green D Ventures szerepelt, a kört a biotech startupokra vadászó Northpond Ventures vezette.

A Scipher vezérigazgatója elmondta, a United Health-szel a tőkebefektetésen túl aláírtak egy együttműködési megállapodást is: olyan olyan gyógyszerek hatását vizsgáló teszteket fognak közösen fejleszteni és forgalomba hozni, melyekre a legnagyobb szüksége van az egészségügyi rendszerben.

A befektetés részleteiről még annyit tudtunk meg, hogy a 25 millió dollár (átszámítva körülbelül 7,7 milliárd forint) tőkét készpénzben kapják meg, a cég pre-money értékét 70 millió dollárra becsülték a befektetők. Az alapítók így kisebbségbe kerültek, a befektetőknek összesen 61 százalékos tulajdonrésze van a cégben. Eddig összesen 34,9 millió dollár tőkét kaptak, ebben benne van az a 8,5 millió dollár a Khosla Venturestől, amit korábban szintén a Forbesnak jelentette be Barabási.

A Scipher Medicine az USA-ban élő magyar hálózatkutató spin-off vállalkozása, együtt alapította Veidner Marcellal és Ruppert Péterrel az utóbbi ötlete nyomán. A startup szorosan együtt dolgozik a bostoni Northeastern University-n működő Barabási Labbel.

Mesterséges intelligenciával szimulálják gyógyszerek hatásmechanizmusát annak érdekében, hogy új, személyre szabott gyógykészítményeket fejlesszenek.

A koronavírus alatt a cégből pár kutatót át is csoportosítottak a laboratóriumhoz, hogy a koronavírus okozta betegség (Covid-19) kezelésére alkalmas gyógyszereket kutassanak mesterséges intelligenciával.

Barabási a róla készült 2018. szeptemberi Forbes címlapsztorijában is beszélt a startupjáról:

“Ez új dolog nekem, általában kapálóztam az ilyesmik ellen, de most bekerültem a Scipher boardjába is, amit nem akartam. Nagyon érdekes tapasztalat belelátni egy boardnak a működésébe, amikor tényleg komoly pénzekről van szó. Hogyan kell ilyen céget építeni, hogyan kell tízmillió dollárt kérni befektetésként, hogyan kell ezt az egészet előkészíteni arra, hogy meg is adják ezt a pénzt.”

Nyitókép: Orbital Strangers / archív, 2018. szeptember Forbes