Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View
Fotó: Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View
Pénz

Komoly esésben Mészáros befektetési cége a választások után

Forbes
2019. október 14. 3 perc olvasás

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX komponensei közül 3,7 százalékos esésével a 4ig, és 6,5 százalékos zuhanásával az Opus teljesített a leggyengébben a magyar tőzsdén – írja a portfolio.hu.

A múlt péntek jól sikerült, de a hétfő borongósan indult, az európai részvényindexek alul szerepeltek, szinte mindenhol estek a részvényárak. A BUX ugyan emelkedéssel nyitott péntekhez képest, aztán esett az index, némi korrekció azóta történt. 

A reggel egyik legérdekesebb részvénypiaci híre a Mészáros-birodalom nagy tőzsdei cégeinek, így a 4ig-nek illetve az Opusnak a látványos lejtmenete. Az önkormányzati választások utáni délelőttön 11 órakor a 4ig részvényei 3,7 százalékos, míg az Opus már 7,15 százalékos zuhanásban voltak, az OTP részvényei után az Opus részvények forognak legtöbbet.  

Az Opus Global Mészáros Lőrinc tőzsdei befektetési holdingja, vagy ahogy a cégcsoport közleményeiben hivatkozik magára, „Magyarország legnagyobb befektetési holdingja”. Hiába a masszív növekedés – a féléves számai igencsak impozánsra sikeredtek a csoportnak – és a sok véghez vitt és tervezett felvásárlás, az Opus igencsak megérezte, hogy a vasárnap tartott helyhatósági választásokon az előzetesen várthoz képest jobban szerepeltek az ellenzéki pártok (Budapestet elvesztette a kormányzó Fidesz-KDNP, a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban is jól szerepelt az ellenzék, míg a megyei közgyűlésekben továbbra is mindenhol a kormánypártok vannak többségben). 

Mészáros cége szerzi meg három tiszántúli megye áramhálózatát

Az MNB segítheti Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmának további terjeszkedését

Noha az Opus Global leginkább családi kézben lévő, komoly befektetési holdingként pozícionálja magát egy ideje (főleg azért, hogy ne csak a kisbefektetők, de az intézményi befektetők is higyjenek a sztoriban), nem titok, hogy az eddigi eredményeikhez nagy segítséget kaptak az államtól, hiszen a Mészáros-birodalom által bekebelezett cégek rendre kapnak milliárdos állami megrendeléseket, fejlesztéseiket, beruházásaikat is sokszor vissza nem térítendő állami támogatással tolja meg a politika, miközben az állami hátterű bankok is fantáziát látnak – például – zöldmezős beruházásaikban. Úgy tűnik, a részvénypiac is számon tartja, hogy a politikai kapcsolatrendszer elengedhetetlen az Opus sikeréhez, és mivel ez a hátországa a befektetési holdingnak vasárnap a vártánál rosszabb eredményeket produkált, a befektetők is léptek. 

Az árfolyam a reggeli esés után korrigált, de egyelőre a pénteki záróértéke alatt van továbbra is (dél előtt félórával, cikkünk élesítésekor, 5,36%-kal). 

 

Borítókép: Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View