Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Brutális növekedés és egy meglepő adat – kijöttek a Mészáros-holding féléves számai

Az Opus Global negatív adózott eredménnyel zárta az első félévet, van rá magyarázatuk. 

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tette közzé működésének első félévi eredményeit az Opus Global Nyrt, melynek többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc. A Konzum Nyrt. beolvadását megelőző időszakban a nagyvállalat konszolidált, IFRS szerinti mérlegfőösszege 560,9 milliárd, saját tőkéje 260 milliárd, a működési bevétel közel 113,8 milliárd forint, míg az EBITDA-ja meghaladta a 7,08 milliárd forintot. A Konzum Befektetési Vagyonkezelő Nyrt. beolvadása okán, a társaság történetének utolsó féléves beszámolóját is az Opus publikálta. A Konzum IFRS szerinti konszolidált mérlegfőösszege 153 milliárd forint, a társaság saját tőkéje meghaladta a 77,6 milliárd forintot, míg EBITDA-ja 2,26 milliárd, adózott eredménye pedig 2,9 milliárd forint volt 2019 első félévében.

Mint az eredményekről szóló közleményben írják,

a befektetési holding bevételei annak ellenére növekedtek az első hat hónapban, hogy az Opus Global stratégiai divízióiban az év második felében lényegesen erősebb az eredménytermelő képesség, mert jellemzően a második félévben realizálódik az árbevétel meghatározó része.

A szezonalitás dacára az Opus Global 2019.  I. félévét IFRS szerint, konszolidáltan 113,797 milliárd forintos működési bevétellel zárta. A működési bevétel 48%-a származott az ipari divíziótól, elsősorban az építőipari vállalatoktól -a közlemény ugyan nem részletezi, de ezek nagyérsze állami tenderekre készülő megbízásokat takar. Az energetikai terület 36%, míg a mezőgazdaság és élelmiszeripari befektetések 15%-ban járultak hozzá a nettó árbevételhez. 

A cégcsoport működését jól leíró

konszolidált EBITDA-mutató az idei első félévében kevéssel meghaladta a 7 milliárd forintot.

Tavaly félévkor ez 1,7 milliárd Ft volt, tehát az előző időszakhoz képest több mint háromszorosára (5,4 milliárd forinttal) emelkedett. Az idei féléves EBITDA nemcsak az előző félévi tényszámhoz képest, hanem a 2018. évi időarányos proforma 5,9 milliárdos értékéhez viszonyítva is jelentősen, közel 20 százalékkal növekedett.

A társaság értékét mutató konszolidált saját tőke 260 milliárdos értéke a lezárt akvizíciók eredményeként növekedett 16-szorosára. Ez az érték már tartalmazza a tavaly apportált építőipari társaságok (Mészáros és Mészáros Kft., R-Kord Kft. – ezek korábban mind Mészáros érdekeltségei voltak, de ezek üzletrészeit viszonylag magas értékelés mellett Opus-részvényekért cserébe átadta befektetési holdingjának) akkori szerződésállományából származó, az Opus saját tőkéjében kimutatott jövőbeli eredményt is.

Az IFRS standardok szerint, ezen szerződésállományából származó időarányos eredményhatást, a cégek félévi teljesítménye alapján 8,68 milliárdos értékcsökkenéssel szemben kellett elszámolni. Ezt részben ugyan kompenzálta a pénzügyi műveletek 5,2 milliárd forintos értéke, ezzel együtt a 2019. I. félévi adózott eredmény -4,25 milliárd forint lett – ez némileg meglepő, de az Opus szerint a fentieknek megfelelően technikai és nem valós veszteséget jelent.

A holdingba tartozó építőipari társaságoknak már az akvizíciót követően kötött új szerződéseiből származó eredményeit nem terheli ez az értékcsökkenési leírás, tehát ebből várhatóan mintegy 70 milliárd Ft árbevételt realizálhat a jövőben az Opus Global.

A 2019. június 30. napján az Opus Global Nyrt.-be beolvadt Konzum Nyrt. 2019 első félévéről adta ki az utolsó tőzsdei időközi jelentését, a zárónapon a 153 milliárdos mérlegfőösszegű társaság saját tőkéje közel 77,7 milliárd Ft volt. A IFRS szerinti beszámolóban a konszolidált üzemi eredmény (EBIT) 1,1 milliárd forint, a társaság EBITDA-ja 2,2 milliárd, míg adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt.


“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”