Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Fotó: Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Üzlet

Újabb milliárdokat tesz az állam Mészáros izocukorgyárába

Zsiborás Gergő
2019. július 04. 3 perc olvasás

Egy egyedi kormánydöntésen alapuló 9,2 milliárdos támogatás után most az állam egyik bankjának befektető cége száll be Mészáros Lőrinc izocukorgyárába. A cél, mint írják, hogy a Kall Ingredients olyan fejlesztéseket hajtson végre, amivel növelheti export tevékenységét. 

Mintegy 17,5 millió euró (5,6 milliárd forint) értékű befektetési forráshoz jut Magyarország vezető és a régióban is jelentős szereplőnek számító izocukorgyára. A Kall Ingredients Kft. a friss tőkét a 2020 végéig megvalósuló beruházásaihoz használja fel – tudatta a társaság a Forbes.hu szerkesztőségével. A Kall korábban – miután Mészáros Lőrinc érdekelt lett a zöldmezős beruházással gyárat építő cégben – egyedi kormánydöntés alapján egyszer már kapott 9,2 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást, most egy állami bank száll be.

Az MFB Invest Zrt. az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kizárólagos tulajdonában áll, fő feladata, hogy növekedési szakaszban lévő magyarországi cégekbe invesztáljon tőkét. A banki leányvállalat Magyarország vezető izocukor-előállítójába, a Kall Ingredients Kft.-be fektet be, amivel kisebbségi részesedéshez jut. Mint közleményükben írják, a friss tőke felhasználásával a gyár olyan értéknövelő beruházásokat hajt végre, amelyekkel fokozhatja K+F tevékenységét, továbbá hatékonyabbá teheti logisztikai hátterét és vevőinek kiszolgálását. A fejlesztések révén a Kall Ingredients tovább javítja hazai- és nemzetközi piaci pozícióit, versenyképességét és stabilitását.

A tiszapüspöki székhelyű Kall Ingredients Kft. Magyarország egyik leginnovatívabb élelmiszeripari vállalkozása, amely az Opus Global Nyrt. élelmiszeripari divíziójának része – a Mészáros Lőrinc által kontrollált tőzsdei befektetőcsoport úgy szerzett részt a társaságban, hogy apportálta annak egy részét, és azokat Opus-papírokkal fizette ki Mészáros Lőrincnek.

Az MFB Invest Zrt.-vel kötött szerződésnek köszönhetően a Kall Ingredients igen kedvező feltételek mentén finanszírozhatja azokat a beruházásait, amelyek “hosszú távon biztosítják az élelmiszeripari vállalkozás eddig elért piaci részesedésének megőrzését és további növelését”.

A Kall Ingredients közel évi félmillió tonna kukoricát dolgoz fel jelenleg. Az izocukor és egyéb cukortermékek mellett a cég termékportfólióját a gyógyszer- és az élelmiszeriparban igen fontos, magas minőségű alkohol, illetve takarmány-alapanyagok adják. A társaság exportból származó árbevétele meghaladja a teljes értékesítési árbevétel 50 százalékát. Ez az arány a tervezett beruházásokkal már rövid távon növelhető.