Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az MNB segítheti Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmának további terjeszkedését

Megindult a konszolidáció a Mészáros-birodalomban, de az Opus Global és a Konzum tőzsdei holdingcégek összeolvadása után sem áll le a terjeszkedéssel a leggazdagabb magyar és üzleti köre. Az újabb akvizíciókhoz azonban forrás kell – ebben most az MNB kötvényprogramja segíthet a cégcsoportnak. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019. július 1-jén indította el a hazai vállalatoknak szóló Növekedési Kötvényprogramját (NKP). Ennek keretében a hazai székhelyű vállalatok által, forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg a jegybank, vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben. 

Ennek előfeltételét, a hitelminősítési eljárást teljesítette most az Opus Global Nyrt. – tették közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A kibocsátható kötvényekre az elvárt szintén magasabb, ún. BBB- besorolást, míg a vállalatra vonatkozólag BB minősítést kapott az Opus az elemzést végző, független hitelminősítőtől, a Scope Ratings-től (ez egy 2002-ben indult német hitelminősítő, melynek ma európai fókusszal működik, több aurópai nagyvárosban van már kirendeltségük – a vizsgálatot a Scope az MNB megbízásából végezte). 

Az Opus igazgatóságának döntése értelmében

a vállalatcsoport 28,6 milliárd forint értékben bocsátana ki kötvényeket, a forrást akvizíciós terveinek megvalósítására és finanszírozásának megújítására használna fel a társaság

– ahogy fentebb jeleztük, ebből akár 20 milliárdot is lejegyezhet az MNB. A tervezett kötvénykibocsátáshoz a részvényesek felhatalmazása is szükséges.

Az igazgatóság döntése értelmében, az Opus Global Nyrt. részt kíván venni a jegybank kötvényprogramjában, így a saját és banki források mellett, a jövőben akár közép- és hosszú lejáratú kötvénykibocsátással is finanszírozhatná a vállalatcsoport növekedési terveit, illetve hiteleinek megújítását. 

Az Opus Global közlése szerint a kedvező minősítését a Scope több tényezővel indokolta. Pozitívan értékelte, hogy a Konzum Nyrt. beolvadását követően úgy növekedett meg jelentősen az Opus Global jövedelemtermelő képessége, hogy közben alacsony maradt az egyesült holding költségszintje. Mint írják, előnyként szerepel az elemzésben a társaság konzervatív és hosszú távú befektetési politikája is, amely „a növekedésre és az értékteremtésre fókuszál”.

Az MNB összesen 300 milliárdot szán vállalati kötvények lejegyzésére. Az már biztos, hogy Mészáros egykori jobbkeze, a 4iG, szintén tőzsdén jegyzett IT-céget átvevő Jászai Gellért is részt kíván venni a programban, ez lehet az egyik lába annak, hogy finanszírozzák a Telekom-leánycég, a T-Systems 50 milliárdosra tett felvásárlását. 

Állami hátszéllel fedezhetik a T-Systems felvásárlását

 

Oszd meg!