Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Takarék

Két bank már kínál olcsó kölcsönt, de alaposan mérlegelje mindenki, hogy belevág-e

Már van, ahol elérhetőek az új, jóárasított személyi kölcsönök. A kedvező fétételek ellenére is érdemes megfontolni a mostani helyzetben, hogy érdemes-e belevágni egy hitelfelvételbe. Ezek törlesztésére nem vonatkozik a moratórium.

• Mostantól új feltételek vonatkoznak az egyik legnépszerűbb lakossági hitelre, a személyi kölcsönökre: maximum 5,9 százalék lehet a teljes hiteldíjmutatójuk (THM).
• Ez azt jelenti, hogy egy 1 millió forintra vetítve egy 5 éves kölcsön havi részlete alig több mint 19 ezer forint.
• Több lakossági bank a jogszabály életbe lépése miatt felfüggesztette a személyi kölcsönök befogadását, folyósítását és az új feltételek alapján kidolgozza az új konstrukciókat.
• Akadnak viszont bankok, amelyeknél már elérhető az 5,9 százalékos kamatplafonnak megfelelő személyi kölcsön.

A korábbinál jóval olcsóbbak lesznek a személyi kölcsönök a legújabb, héten életbe lépett szabályoknak megfelelően: a fogyasztási hitelek, így a személyi kölcsönöknél a teljes hiteldíjmutató nem haladhatja meg az 5,9 százalékot, azaz a mostani – 0,9 százalékos – alapkamat plusz 5 százalékpontot.

Mennyire lesz olcsó hitel, hogyan alakul a törlesztő?

Mennyibe kerül az 5,9 százalékos személyi kölcsön?
“Az 5,9 százalék alacsonyabb terhet jelent a piacon eddig elérhető legkedvezőbb személyi kölcsönökhöz képest, amelyek THM-je valamivel 7-8 százalék körül körül volt, a drágábbak pedig két számjegyű mutatóval szerepeltek a banki kínálatban” – mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető szakértője.

A 5,9 százalékos THM esetében egy 5 éves futamidejű személyi kölcsön havi törlesztése alig több mint 19 ezer forintra jön ki egy millió forintra vetítve. Ez egy nagyságrendi összeg, pontos értékeket csak az adott bank által megszabott összes részletszabály ismeretében lehet csak mondani. Ezeket a hitelekre nem, csak a bejelentésig megkötöttekre vonatkozik a törlesztési moratórium.

Mit léptek a bankok?

Van, ahol már szerepel a kínálatban az új kölcsön. A kamatplafon mostani bevezetésére eltérően reagáltak a pénzintézetek.

Vannak olyan lakossági bankok – például a Takarékbank vagy a K&H -, amelyek kínálatában már elérhetőek az új, 5,9 százalékos THM-es személyi kölcsönök.

Akadnak viszont olyan pénzintézetek is, amelyek első körben felfüggesztették a személyi kölcsönök igénylését, befogadását, mert az új feltételekhez mérten kidolgozzák a kockázatokat, a hitelbírálati kritériumokat és ezt követően jelenhetnek meg a piacon az új termékekkel.

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a személyi kölcsönöket 5,9 százalékos THM-mel kínáló bankoknál is a részletfeltételek kidolgozás alatt vannak. Utóbbiak már befogadhatnak igényléseket, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintettek meg is kapják majd a kölcsönt. Az OTP például szigorított a hitelfelvételek kritériumain, vélhetően sok bank is így jár majd el, hogy mérsékelje a kockázatait.

Indokolt az óvatosság

Trencsán felhívta a figyelmet arra, hogy bár vannak fékek a túlzott eladósodás megakadályozása érdekében, de

az érintettek minden hitelfelvételről alapos mérlegelés után döntsenek, csak akkor vágjanak bele, ha hosszú távon biztosan vállalni tudják az ezzel járó kiadásokat.

Különösen fontos ez a mostani helyzetben, amikor a koronavírus-járvány komoly negatív hatásokkal járhat a gazdasági környezetre, a háztartások mindennapjaira nézve.

Oszd meg!