Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt vannak a részletek: hitelek, adózás – így változik az életünk

Tegnap a kormányfő bejelentette a gazdaságvédelmi intézkedések első öt lépését, ez nem sokkal éjfél előtt meg is jelent a Magyar Közlönyben, vagyis a rendelet kihirdetésre került.

Továbbra is kérdés, hogyan szabályozzák majd például a THM-plafont a fogyasztási hiteleknél, ezek a részletszabályok – a kormányfő szavai szerint – ma nyilvánosak lesznek. A rendeletből is kiderültek ugyanakkor új részletek. Az biztos, hogy a bankokat komolyan értini majd a csomag, az OTP már jelezte is szerkesztőségünknek, hogy egy ideig felfüggesztik a fogyasztási hitelek értékesítését.

Nézzük, mi derült ki a részletekről.

Hiteltörlesztés, hitelek költségei

Felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit év végéig. A rendeletből az derült ki új elemként, hogy:

 • a lízingszerződésekre is érvényes az intézkedés
 • a tőke és a kamat mellett a díjfizetésre is érvényes a moratórium, vagyis semmilyen felmerülő költséget nem kell fizetni év végéig;
 • a moratórium év végéig él, de azt a kormány később meghosszabbíthatja;
 • a veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-éig meghosszabbodik;
 • fontos: a hitelszerződések érvényben maradnak, a moratórium arról szól, hogy most év végéig nem kell törleszteni – de ez csak egy lehetőség. Az adós dönthet úgy, hogy ezen időszak alatt is törleszt.

Kinek jön jól a fizetési moratórium?

Trencsán Erika, a a money.hu pénzügyi szakértője szerint a fizetési moratórium minden érintettnek könnyítést jelent,

különösen az alacsonyabb jövedelmű, személyi kölcsönt törlesztő adósoknak, akik esetleges a mostani krízis miatt a legrizikósabb szektorokban dolgoznak.

A hivatalos jegybanki adatok alapján 2015 óta a legalacsonyabb jövedelműek csoportjába tartozó személyi hitelesek több mint 30 százaléka esett 40 és 50 százalékos jtm-érték közé, azaz a jövedelmük több mint 40 százalékát fizették különböző adósságok törlesztésére.

A szakértő azt mondja a moratórium életbe lépésétől függetlenül általánosságban is igaz: az az adós, aki azt látja, hogy fizetési nehézségekkel szembesülhet rövid távon, mielőbb értesítse erről az adott bankot. Mindkét félnek az az érdeke, hogy közösen mielőbb megoldást találjanak a problémára.

Fogyasztói hitelek – THM-plafon

A fogyasztói hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM) 5,9 százalékban maximalizálták, egészen pontosan a jegybanki alapkamat (0,9 százalék) plusz öt százalékban. Nagy kérdés volt tegnap, hogy pontosan milyen hitelekre igaz ez:

 • zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét

Így fogalmaz a rendelet, vagyis meglehetősen tágan értelmezi a fogyasztói hitelek körét, nemcsak a személyi kölcsönök tartozhatnak ide, hanem az alapvetően drágább hiteltermékek, például folyószámlakölcsönök is.

Ahogy tegnap is írtuk, az új szabályoknak megfelelő termékek piacra dobása időbe telik a bankoknak.

Az OTP már jelezte is a Forbes.hu szerkesztőségének, hogy amíg nem ismertek az ezzel kapcsolatos részletszabályok, addig a mai naptól kezdve

felfüggesztik az eddigi hirdetményeiben hatályos fogyasztási hitelek értékesítését.

Az új termékek piacra dobásához informatikai fejlesztések és a belső folyamatok átalakítására is szükség lesz majd az OTP szerint.

Veszélyeztetett iparágak

Vannak olyan ágazatok, melyeket különösen súlyt a járvány illetve az, hogy az emberek nem járnak közösségekbe, ezek egészen pontosan a következők:

 • turisztikai, a  vendéglátóipari, a  szórakoztatóipari, a  szerencsejáték, a  filmipari, az  előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok.

Itt a tegnap bejelentett járulékkedvezmények illetik meg:

 • munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól;
 • munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a  természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

A katázó taxisok 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek az átalányadó fizetése alól. És a tegnap bejelentettek szerint ezekben az iparágakban az üzletek bérleti helységének díját felmondani nem lehet, annak díját sem lehet emelni.

Rugalmasabb munkavégzés

Ebben a körben fogalmazott a legáltalánosabban a miniszterelnök tegnap, a rendeletből már látható, mi változik – egészen a veszélyhelyzet lejárta utáni 30 napig:

 • a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást az Mt. 97. § (5) bekezdése szerinti közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja: ez annyit jelent, hogy a munkáltató mostantól bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztást;
 • a  munkáltató a  munkavállaló számára az  otthoni munkavégzést és a  távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti;
 • a  munkáltató a  munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a  szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti.

A kihirdetett rendelet szerint a részletszabályokat újabb kormányrendeletek határozzák majd meg, ezeket még nem adták ki.

Oszd meg!

„Minél több lesz a jóság és a szeretet, annál erősebbek leszünk, így feltétlenül sikeresek leszünk”

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin