Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Babaváró hitelek: az OTP már szigorított is a feltételeken

Súlyosat lépett az OTP: bukhatják az igénylők a folyamatban lévő babaváró hiteligényléseket a Bank360 inforámicói szerint. Az ok: a gazdaságvédelem miatt bevezetett THM-plafon.

Az OTP Bank a mai naptól befogadott hiteligénylések esetén jelentősen szigorítja a lakossági hitelhez jutás feltételeit – értesült a Bank360. A portál szerint a szigorítás előszele lehet annak, ami az 5,9 százalékos THM-ű személyi kölcsön igénylőire vár. A bank már korábban jelezte, amíg nem dolgoz ki a rendeletben foglaltaknak megfelelő fogyasztási hitelkonstrukciókat, addig nem ad ki ilyen hiteleket.

OTP: szigorodó feltételek

Az OTP Bank emelte a hiteligényléshez szükséges minimum jövedelmeket a mai nappal a jelzáloghiteleknél, babaváró hitelnél

  • egységesen 75 000 forintról 100 000 forintra.

Míg az áruhitelek esetében

  • 75 000 forintra nőtt az elvárt minimum jövedelem.

A bank az alábbi jövedelmeket kizárta, ezek igazolva sem számíthatnak az elfogadott források közé:

• Napidíj
• Osztalék
• Külföldről származó jövedelem (kivéve nyugdíj)
• Bérleti díj

Ingatlanhitelek esetében további szigorítás, hogy nem fogadható el határozott idejű munkaviszony. Ugyanez a helyzet a babaváró hitel igénylésénél, kivéve, ha az igénylő honvédségi vagy magyar minisztériumi alkalmazott.

Elutasíthatják a biztosnak vélt babavárós igényléseket

A már folyamatban lévő babaváró hitelek és ingatlanfedezetű hitelek igénylése elutasításra kerülhet, ha az ügyfél nem tudja teljesíteni az új minimum jövedelmi feltételt, vagy a most kiesett jövedelemforrások valamelyikével igényelt hitelt.

Ráadásul a más banktól származó projekthiteles, vagy anélküli társasházak vásárlása esetén a kivitelezővel sem köthető együttműködési megállapodás, ha pedig már van ilyen, csak akkor fogadhatók be a lakossági hitelkérelmek, ha közel nulla energiaigényű lakásról, épületről van szó.

A projekthitel nélküli társasházi lakások építésére adott szakaszos finanszírozású új kölcsönök befogadását is felfüggesztették és azokat is, amelyeknél az épület nem felel meg a nulla energiaigényű minősítésnek.

Mi lesz az 5,9-es hitel sorsa?

Nagy kérdés, hogy a kormány által 5,9 százalékos THM-mel maximalizált fogyasztási hiteleket milyen feltételekkel kínálják majd a bankok, hiszen csak nagyon alacsony kockázati költség mellett tudnak ilyen olcsón hitelezni.

A Bank360 szerint mindezek alapján félő, hogy csak egy nagyon szűk, megbízható ügyfélréteg számára lesz elérhető, akiknek viszont valóban szüksége lenne az áthidaló segítségre, bezárul ez a lehetőség.

Oszd meg!