Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Jön az állami támogatás: a tetőtéri lakás lesz az új sztár a piacon?

Újabb elemekkel bővül az állami lakásprogram. Most a lakáspiacon eddig marginális szerepet játszó tetőtéri lakások kaphatnak lökést. A CSOK teljes összegét fel lehet használni többgenerációs családi házak kialakítására.

A legújabb kormányzati terv szerint a tetőtér-beépítéssel készült új lakások kapnának állami támogatást. A tetőtér beépítés a rendelet szerint jelenleg használt lakás bővítésének számít, így a használt lakásra vonatkozó támogatási összeget lehet rá igényelni. Ez januártól megváltozik.

Mint a Bank360.hu összegzése írja, az új lakásokra felvehető támogatási összeg is igényelhető lesz, ha tetőtér beépítése a cél:

● egy gyermek után továbbra is 600 ezer forint,
● két gyermek után 1,43 millió forint helyett 2,6 millió forint,
● három gyermek után pedig 2,2 millió forint helyett maximum 10 millió forint lesz a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg.

Mennyi lehet a törlesztő?

A gyermekes családok a CSOK teljes összegét erre a célra fordíthatják. A money.hu hitelkalkulátora szerint a bővítésre felvehető 5 és 10 millió forintos, végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű lakáscélú hitelek közül a legkedvezőbbek havi részlete az alacsonyabb hitelösszeg esetében 31-33 ezer, a nagyobb hitelnél pedig 64-65 ezer forint.

A hónapban ez már a második használt ingatlanokra vonatkozó bejelentés. Januártól az állam 50 százalékos, maximum 3 millió forintos támogatást ad a gyerekes családok lakásfelújítási kiadásaira.

A KSH adatai szerint a 2005 és 2015 között a lakás- és családiház-átalakítások kevesebb mint 1 százalékát adták a tetőtér-beépítések. Ezek jellemzően családi házaknál fordultak elő. A most bejelentett intézkedések középpontjában is a családi házak többgenerációs bővítése áll.

Az Ingatlan.com szerint a budapesti tetőtéri lakások medián négyzetméterára

október végén 771 ezer forint volt a kínálati piacon.

A megyei jogú városokban 427 ezer forintért, a kisebb vidéki városokban pedig 465 ezer forintért kínálták ezeket négyzetméterenként.

A beépíthető tetőtérrel rendelkező fővárosi családi, valamint iker- és sorházak esetében az átlagos négyzetméterár 580 ezer forintot tett ki a kínálati piacon. A megyei jogú városokban 360 ezer forintos, a kisebb vidéki városokban 354 ezer forintos átlagos négyzetméterár a jellemző. A községekben lévő tetőtér-beépítésre alkalmas házak 254 ezer forintos négyzetméteráron kerültek a piacra.

Az ingatlan.com adatai alapján az eladásra kínált telkek átlagos négyzetméterára az elmúlt 5 évben a fővárosban több mint duplájára emelkedett. A megyeszékhelyeken is 40 százalékos drágulás történt. A legfelkapottabb településeken az utóbbi években jelentősen csökkent a társasház-építésre, lakás- és családiház-építésre alkalmas telkek száma, de a kihasználatlan, illetve felújításra szoruló tetőterekben még van lehetőség újabb lakások kialakítására.

Fotó: Max Max / Unsplash

Oszd meg!