Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Lakásárak: látványos ábrán a használt lakások árcsökkenése

Ahogy arra számítani lehetett, a koronavírus-járvány átrendeződést hozott a lakáspiacon. Sokan kivárnak most, de az új lakástámogatási rendszer lendületet adhat a piacnak.

A kínálati adatokból már látható volt, hogy a múlt év közepén megtorpanó drágulás után legjobb esetben is stagnálás lesz egyes lokációkban, de több helyen mérséklődés várható a használt lakásoknál. Az előzetes KSH-adatokból pedig az látszik, hogy a második negyedévben éves szinten 6,3 százalékkal lettek olcsóbbak a használt lakások – derül ki az ingatlan.com legfrissebb, saját adatokon és a hivatalos statisztikákon alapuló elemzéséből.

„Az elmúlt öt évben az idei második negyedévben először fordult elő, hogy a használt lakások ára éves szinten csökkent. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a lakáspiacon is bizonytalanságot hozott a járvány. A kereslet és a kínálat jelentősen visszaesett az első hullám legsúlyosabb időszakában” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Márciusi közepétől április végéig a kereslet 10-40 százalékkal esett vissza éves szinten, a feladott hirdetések száma pedig 10-30 százalékkal csökkent azokban a hetekben a portál adatai szerint. „Ne felejtsük el, hogy ebben az időszakban volt érvényben a kijárási korlátozás. Akiknek muszáj volt eladni az ingatlanukat, mert például már megtalálták a következő otthonukat, azok kénytelenek voltak engedni az árból” – tette hozzá a szakember. A hivatalos adatok kapcsán az látszik, hogy egyelőre csak az előzetes számok jelentek meg, ezért a használt lakásoknál 6,3 százalékos árcsökkenés mértéke még változhat. Az egyelőre még kérdés, hogy mennyire lesz tartós az árcsökkenés. Az viszont lényeges, hogy újabb erőteljes drágulásra egyelőre nem lehet számítani a szakember szerint.

A portál elemzése a hivatalos adatokat idézve azt írja, hogy a használt lakások az éves árcsökkenés ellenére a 2015-ös szinthez képest 60 százalékkal voltak drágábbak a második negyedévben, az előző negyedévhez képest 8 százalékos volt a hanyatlás.

Az új lakások ára éves szinten 1,4 százalékkal még növekedni is tudott.

Az elemzésből kiderül az is, hogy október első három hetében a használt lakások kínálata 8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és jelenleg 142 ezer lakóingatlan-hirdetésből tudnak válogatni a vevők. A használt lakások iránti kereslet pedig 19 százalékkal mérséklődött. A szakember szerint a mostani és a következő hónapokban

a lakáspiac, ezen belül a használt lakások szegmense változékony arcát mutatja majd.

Egyrészt azért, mert a járvány alakulása még bizonytalan, másrészt az állami lakástámogatási rendszerben bővítése miatt sokan kivárnak. Részben azért, mert az elmúlt hetekben kiderült, hogy az állami lakástámogatási rendszer 2021-től több új elemmel bővül. Például az lakásépítés áfájának 5 százalékra történő csökkentése, a lakásfelújításokra ígért maximum 3 millió forintos állami támogatás bevezetése, valamint a családi otthonteremtési kedvezménnyel – azaz a csokkal – vásárolt lakásoknál az illeték elengedése,

ezek a lépések pedig lendületet adhatnak a piacnak.

Részben ezeknek az intézkedéseknek is köszönhető, hogy az új lakások és házak iránti érdeklődések száma október első három hetében 40 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban.

Oszd meg!