Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hatalmas csomagot zúdított a piacra a világ leggazdagabb embere

A világ leggazdagabb embere, az Amazon-alapító Jeff Bezos idén először adott el részvényeket a tőzsdén, de rögtön egy óriáspakettet, 2,5 milliárd dollár értékű Amazon részvényt.

A hírt az amerikai értékpapír-felügyelet közölte. A tranzakcióból adózás után Bezos 1,8 milliárd dollárhoz jut – ezzel továbbra is a világ leggazdagabb emberének számít, vagyona a Forbes becslése szerint 192,6 milliárd dollár.

Bezos évente legalább 1 milliárd dollárnyi részvényből szokott kiszállni, bár vannak kiugrások: tavaly több mint 10 milliárdnyit adott el három óriási csomagban.

A Forbes.com azt írja, mostani eladásait hat részletben egy hét alatt vitte véghez. Összesen 740 ezer részvénytől vált meg, de még így is birtokol 52,5 millió papírt, az alapítónak így 10,4 százalékos tulajdonrésze maradt az e-kereskedelmi gigacégben.

Mészáros teljes vagyona eltörpül a most eladott csomaghoz képest

Csak, hogy a mostani tranzakció nagyságát könnyebben lehessen érzékelni: a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc dollárban számított vagyonát a Forbes 1,5 milliárd dollárra teszi. Bezos most 2,5 milliárd dollárnyi Amazon-részvénytől vált meg egyetlen hét alatt.

A világ dollármilliárdosai körében mostanában nem ritkák a nagy eladások, a tőzsdék nagy meneteléseiből sokat realizálnak profitot, ki szisztematikusan adogat el, ki egy–egy óriástranzakcióban.

Más befektetéseibe teszi

Bezos korábban azt nyilatkozta, hogy egy másik cégébe, az űrkutatásokkal foglalkozó a Blue Originbe fekteti az Amazonból készpénzzé tett vagyonát. Tavaly Bezos bejelentette, hogy 2021 végéig lemond az Amazon vezérigazgatói posztjáról, mert más befektetéseivel – a Blue Originnel vagy a Washington Posttal – akar többet foglalkozni, illetve még aktívabb lesz a filantrópia területén.

Egyik legnagyobb alapítványa, a Bezos Earth Fund 10 milliárddal dollárral próbálja felvenni a harcot a klímaváltozás ellen.

Oszd meg!