Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mark Zuckerberg // Wikimedia Commons

Milliárdosok, akik rommá keresték magukat a járványon

Van, aki havonta szisztematikusan, más egy-két komolyabb adagban szabadult meg rengeteg részvényétől a tőzsdén, hogy készpénzzé tegye az elmúlt egy év tőzsdei raliját. Tíz dollármilliárdos, aki óriásit kaszált.

Elképesztő rohamon vannak túl az amerikai részvények az elmúlt egy évben. Az egyre nagyobb átoltottság nyomán növekvő befektetői optimizmusnak köszönhetően a S&P 500 például 28 százalékkal erősdött az elmúlt fév évben, a tavaly márciusi mélypont óta pedig közel a duplájára emelkedett. A legvagyonosabb amerikaiak összesített vagyona így a pandémia 2020 márciusi kezdete óta 5 trillió dollárral gyarapodott.

Amerika csúcsmilliárdosai közül sokan az elmúlt időszakban őrült részvényeladásokba is kezdtek, hogy készpénzzé tegyék a tőzsdei ralit, nyilván nem függetlenül attól, hogy egy friss felmérés szerint az aktív befektetők 69 százaléka komoly buborékgyanút észlel a tőzsdén, és tart annak kipukkanásától.

Az amerikai Forbes összegyűjtötte a leggazdagabbak tőzsdei eladásait az elmúlt hónapokból: az alábbi listán szereplők mindegyike legalább 100 millió dollárnyi rézvényt adott el 2020 novembere és 2021 áprilisa között, hárman 1 milliárd dollárnál is többet. (A dollármilliárdosok vagyonát a 2021. április 28-i árfolyamok alapján becsülték.)

1. Ernest Garcia II

Becsült vagyon: 17,4 milliárd USD
November óta eladott részvénycsomag: 1,8 millárd USD

Garcia a használtautókkal üzletelő Garvana legnagyobb (30 százalékos) részvényese, de 64 évesen aktív menedzseri feladatokat nem végez, és az igazgatóságnak sem tagja. A fia által alapított cég árfolyama 2020 márciusa óta megtízszereződött, Garcia II vagyona így egy év alatt 2,4 milliárd dollárról 15,9 milliárdra ugrott. Tavaly júniusban – miután három hónap alatt már négyszeres volt az árfolyam-emelkedés – feleségével felállítottak egy ütemtervet, ez alapján az elmúlt hat hónapban szinte minden egyes napon eladott egy-egy pakettet.

2. Mark Zuckerberg

Becsült vagyon: 111 milliárd USD
November óta eladott részvénycsomag: 1,63 millárd USD

A Facebook-alapító nem közvetlenül a saját vagyonából adott el részvényeket, hanem az általa létrehozott Chan Zuckerberg Initiative részvényeiből. A szervezetet oktatási, tudományos és jótékonysági célokkal hozta létre Zuckerberg 2015-ben a feleségével, Priscilla Channal.

3. Leonard Lauder

Becsült vagyon: 26,9 milliárd USD
November óta eladott részvénycsomag: 1,05 milliárd USD

Lauder vagyona az Estée Lauder kozmetikai óriáscégből ered – a cég részvényárfolyama megduplázódott az elmúlt egy évben. Leonard Laudernek 24 milliárd dollárnyi tulajdona van a vállalatban, ebből adott el két lendülettel egymilliárdnyit, öccse, Ronald Lauder 108 milliót.

4. Jack Dorsey

Becsült vagyon: 14,2 milliárd USD
November óta eladott részvénycsomag: 529 millió USD

Dorsey két nagy cégbirodalomnak – a Twitternek és a Square-nek – is társalapítója és CEO-ja, vagyonának legnagyobb része a Square-ből jön. Az itt birtokolt 49,2 millió részvényéből adott el 100 ezret az elmúlt időszakban, a Twitter pakettjéhez nem nyúlt. A Square-nek most 11 százalékos tulajdonosa.

5. Anthony Wood

Becsült vagyon: 7,2 milliárd USD
November óta eladott részvénycsomag: 342 millió USD

A Wood által alapított streamingszolgáltató Rokunál is brutál (400%) ralit hozott az elmúlt év, a mögöttes jelenséget aligha kell magyarázni. Wood komoly menedzsment részvényopciókkal rendelkezik, ezekből mostanában óriási nyereséggel szállt ki, még ha az opciók lehívásának voltak is költségei. A Rokuban most 15 százalékos része van.

6. Reed Hastings

Becsült vagyon: 5 milliárd USD
November óta eladott részvénycsomag: 334 millió USD

A Netflix alapítója és CEO-ja tavaly minden hónapban kikesselt, idén egyelőre visszafogta magát.

7. Chamath Palihapitiya

Becsült vagyon: 1,2 milliárd USD
November óta eladott részvénycsomag: 311 millió USD

A szókimondó kockázati tőkés 10 millió részvényét öntötte a piacra a Virgin Galacticból, és most azt tervezi, hogy a klímaváltozás elleni harc jegyében fekteti be.

8. Brian Armstrong

Becsült vagyon: 11 milliárd USD
November óta eladott részvénycsomag: 292 millió USD

Nemrég ment tőzsdére kriptokereskedő cége, a Coinbase – Armstrong a bevezetés napján adta el részesedése 2 százalékát.

9. Jim McKelvey

Becsült vagyon: 4,1 milliárd USD
November óta eladott részvénycsomag: 278 millió USD

Jack Dorsey alapítótársa és jelenleg 3,5 százalékos tulajdonostársa a Square-ben tavaly augusztus óta minden hónapban profitot realizált. A kísértés nagy volt: tavaly március óta a Square árfolyama több mint ötszörösére nőtt.

10. Alexis Lê-Quôc

Becsült vagyon: 2,1 milliárd USD
November óta eladott részvénycsomag: 247 millió USD

Egy előre meghatározott menetrend szerint minden hónap elején piacra dob némi részvényt a Datadog társalapítója és CTO-ja. A társaság nagyot ment a pandémia első hónapjaiban, de a csúcsnál most 22 százalékkal lejjebb van az árfolyama.

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója