Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brandon Griggs / Unsplash

GVH: Jogsértő volt a Szállás.hu működési gyakorlata

A GVH kivizsgálta és jogsértőnek találta a Szállás.hu azon gyakorlatát, hogy a szálláskereső sürgető üzenetekkel gyakorol nyomást a felhasználókra – írja közleményében a hivatal.

„A Versenyhivatal vizsgálata feltárta, hogy a Szallas.hu weboldalán és mobil applikációjában megjelenő, sürgető jellegű tájékoztatások (pl. „Négyen tervezik, hogy itt foglalnak.” „Épp 38 ember nézi.” „Már csak 2 szoba maradt oldalunkon!”) jogsértőnek minősülnek. Megjelenési módjuk miatt ugyanis az üzenetek pszichés nyomásgyakorlással közvetítették a fogyasztók számára, hogy az általuk keresett szálláshelyek csak korlátozottan elérhetőek” – írják.

A Szállás.hu Zrt. együttműködő volt és elismerte a jogsértést, majd ennek megfelelően felhagyott ezzel a gyakorlattal. Emiatt a hivatal nem szabott ki bírságot, mindössze „intézkedés-csomag végrehajtására kötelezte a céget”.

A Szállás.hu vállalja, hogy a GVH iránymutatásának megfelelően alakítja át felhasználói felületeit és fogyasztói tájékoztató kampányt indít, hogy felhívja a figyelmet a nyomásgyakorló online magatartás veszélyeire.

A GVH emlékeztet: nem a Szállás.hu az első olyan szálláskereső oldal, amit ugyanilyen pszichés nyomásgyakorlás miatt meszelnek el. A Booking.com még tavasszal kapott 2,5 milliárd forintos bírságot emiatt.

Borítókép: Brandon Griggs / Unsplash

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója