Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A G7 országok vezetői 2019-ben a franciaországi csúcstalálkozójukon.

Utazások újraindítása: újabb fontos ügyekben dönthetnek a G7 csúcson

Biden és Johnson tárgyalásaival folytatódik a csúcs. Új Atlanti Chartáról állapodna meg a két világhatalom, ami komoly kihatással lenne a gazdasági életre.

Csütörtökön amerikai-brit kétoldalú tárgyalással folytatódnak az Egyesült Királyságban zajló G7 találkozók. Emlékezetes, a világ vezető gazdasági hatalmai korábban megállapodtak a multinacionális cégek egységes adóztatásáról. Szintén nagy horderejű döntések várhatók Boris Johnson brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök találkozójától, ugyanis 

a két fél a 80 éves Atlanti Charta megújításáról kíván megállapodni, ami egykor döntően befolyásolta a világtörténelem alakulását, a nyugati szövetségi rendszer megerősödését.

A britek mindenekelőtt viszont rendezni kívánják annak a többmillió britnek és amerikainak a helyzetét, akik több mint egy éve nem utazhatnak a két ország között a koronavírus-járvány miatt.  Korábban évente több mint ötmillió brit látogatott az Egyesült Államokba és több mint 4,5 millió amerikai utazott Nagy-Britanniába – hangsúlyozza csütörtöki tájékoztatásában a Downing Street.

A két fél egy közös munkacsoportot állít fel, hogy ajánlásokat dolgozzon ki az utazások biztonságos újraindítására.

Churchill és Roosevelt annak idején azzal a kérdéssel szembesült, hogy miképp tudnák elősegíteni a világ kilábalását a pusztító háborúból. „Ma egy nagyon különböző, de semmivel sem kevésbé félelmetes kihívással kell szembenéznünk: hogyan építsük jobbá a világot a koronavírus-világjárvány után” – fogalmazott a találkozót megelőző nyilatkozatában a brit kormányfő.

Az eredeti Atlanti Charta, amelyet 1941-ben tett közzé közös deklaráció formájában Franklin Roosevelt akkori amerikai elnök és Winston Churchill brit miniszterelnök, a második világháború utáni világrendről alkotott amerikai és brit terveket vázolta fel, célként kitűzve sok minden más mellett a kereskedelmi korlátok lebontását, a gazdasági-társadalmi viszonyok javítását célzó globális együttműködést, az erőszakos területszerzés gyakorlatának megszüntetését. A megállapodás megalapozta az ENSZ és a NATO létrejöttét.

Oszd meg!