Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bitcoin Dmitry Demidko Unsplash

Egyre feljebb másznak a trónkövetelők, bár még messze vannak a csúcstól

Két új őrület hatja a Bitcoinon túli valuták piacát. A trónkövetelők együtt már többet érnek, mint a Bitcoin, bár még messze van, hogy új királyt hirdessünk.

Ugyan a Bitcoin közel két hónapja tétovázik a 60 ezer dolláros szint közelében, az altcoinok, azaz a Bitcoinon túli valuták piaca szárnyal az elmúlt egy hétben. A Coinmarketcap gyűjtőoldalra rápillantva az összes vezető digitális eszköz hétnapos grafikonja rikító zöld, áramlik a tőke a kevésbé ismert valutákba.

Hiába tehát a Bitcoin oldalazása, újra történelmi csúcsra ért a tőkekapitalizáció: már 2300 milliárd dollárt ér a teljes kriptopiac.

A teljes kriptopiac értéke. A Bitcoin nélkül is megy az emelkedés. Forrás: Coinmarketcap

Az elmúlt egy hét egyik legnagyobb nyertese a Bitcoin utáni második legnagyobb kriptovaluta, az Ethereum (ETH): az érmék ára alig tíz nap alatt kúszott fel 2200 dollárról 3100 fölé. Feltámadt hamvaiból a már sokszor temetett Ripple (XRP) is, január óta ötszörösére drágult az árfolyam, épp 1,6 dollárnál jár, bár a Bitcoinnal és az Ethereummal ellentétben, amelyek már történelmi csúcsuknál járnak, a Ripple még távol van 2018-as, 3,8 dollár körüli rekordjától.

Feltörekvő kriptodevizák: miből lesz meg a Ferrari, ha a bitcoin már nem drágul annyit?

A világ egyik legforgalmasabb kriptotőzsdéje, a Binance saját érméje, a Binance Coin is megállíthatatlannak tűnik, januárban még 40 dolláron állt, most épp 653 dolláron, az elmúlt egy hétben 22 százalékot drágult.

Ötven százalék alá csúszott a Bitcoin aránya a piacon. Forrás: Coinmarketcap

Sőt, a Bitcoin aránya az összpiaci kapitalizációban 47 százalékra, két éve nem látott mélypontra esett. Azaz a trónkövetelők egyre feljebb kapaszkodnak.

Az elmúlt bő fél évben a nagy intézményi befektetők rárepültek a Bitcoinra, ami ráirányította a figyelmet, hogy a legismertebb valuta mögött még több száz értékes projekt és érme lapul.

Ráadásul a Bitcoin azon kívül, hogy lehet egymásnak küldözgetni (illetve várni, hogy egyre drágább legyen), továbbra sem jó semmire. Szemben az okosszerződéseket (digitális szerződéses feltételek, amiket hozzá lehet rendelni a kriptovaluták mozgásához) kezelő altcoinokkal, amik szinte mind a piacon használható eszközök.

Divat a DeFi és az NFT

Emellett pedig két új őrület és hajtja az altcoinokat. Egyrészt az elmúlt hónapokban szélesebb nyilvánosságot kaptak az NFT-k, a digitális művészet kriptovalutái, amellyel digitális alkotásokat lehet védeni a hamisítástól és másolástól. Magyar művész is adta már el alkotását NFT-vel, mi Borsi Flórát, a világhírű képzőművészt kérdeztük tapasztalatairól.

Borsi Flóra is az új kriptoőrülettel adta el a képeit – megkérdeztük tőle, hogy megy

Másrészt kezd bekerülni a köztudatba a DeFi, decentralized finance, amit magyar elég sután decentraliztált pénzügynek lehet fordítani. Itt olyan pénzügyi műveletekről van szó, amelyek nem igényelnek semmilyen központi, irányító szereplő jelenlétét. Remek példa rá a kriptovalutákon át való hitelezés: mezei felhasználók tudják hitelezésre lekötni az érméiket, bármilyen bank közreműködése nélkül. A DeFi szerepéről és jelentőségéről itt írtunk bővebben.

Forrás: Dmitry Demidko // Unsplash

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója