Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris.

Időt nyert az Egyesült Államok: megemelték az adósságplafont

Múlt héten felfüggesztették, tegnap pedig 480 milliárd dollárral megemelték a Egyesült Államok adósságplafonját. A törvényt a szenátus és a képviselőház is elfogadta.

Rövid lélegzetvételhez jutott az Egyesült Államok gazdasága: a képviselőház is megszavazta az adósságplafon megemelését 480 milliárd dollárral, írja az MTI. A jelenleg 28 400 milliárd dollárban meghatározott adósságplafon megemelésével rövid lélegzetvételhez jut az állam, azonban a jóváhagyott összeg csupán december 3-ig fedezi a kiadásokat.

Nem volt egyszerű megegyezni

Az adósságplafon megemelése nélkül az Egyesült Államok október 18-a után fizetésképtelenné válhatott volna a felhalmozott óriási államadóssága miatt.

A demokraták által benyújtott javaslatot a Republikánus Párt eredetileg elutasította, mondván a Biden-adminisztráció túl sokat költ. Végül egy tucatnyi republikánus képviselő mégis a tervezet elfogadása mellett döntött, a törvény Joe Biden amerikai elnök aláírására vár, aki várhatóan hamar intézkedni fog.

De mi az az adósságplafon?

A több mint száz éve hatályban lévő adósságplafon-szabállyal a kormányzat gátat szab a folyamatos költekezésnek. A törvény előírja a maximális eladósodottság mértékét, ami fölött az állam már nem tudja magát kötvénykibocsátással finanszírozni. Szabály és a szokás szerint a Kongresszus bármikor felemelheti, vagy ideiglenesen eltörölheti az adósságplafont. Ennek az a lényege, hogy a kormányzat anélkül működjön tovább, hogy durván kelljen csökkenteni saját költségeit.

A globális pénzpiacon komoly következményei lehettek volna a leállásnak, azonban kis túlzással majdnem minden ciklusban leáll egy időre a kormányzat, mégsem ment soha csődbe az Egyesült Államok.

A Marketwatch gyűjtése szerint 1960 óta nagyjából 80-szor függesztették fel vagy emelték fel a plafont.

Arról, hogy az amerikai államcsőd miért nem lett volna mégsem akkor baj, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Borítókép Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris. Forrás: Joe Biden Facebook-oldala

Oszd meg!