Üzlet

Nehezen, de megegyeztek: felfüggesztik az amerikai adósságplafont

Forbes
2021. október 08. 3 perc olvasás

Miután múlt héten épp, hogy csak elkerülte az államcsődöt az Egyesült Államok (arról, hogy ennek bekövetkezése sem lett volna olyan nagy baj, ebben a cikkünkben írtunk), most hosszabb távon is megoldást találtak az akkor csak elódázott problémára: az amerikai törvényhozás felsőháza hetekig tartó vita után megszavazta a jelenleg 28 400 milliárd dollárban meghatározott adósságplafon ideiglenes felfüggesztését.

Az 50 demokrata és 50 republikánus törvényhozóból álló szenátus 50-48 arányban elfogadta azt a jogszabálytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy 480 milliárd dollárral megemeljék az adósságplafont, írta az MTI.

Az adósságplafon megemelése vagy felfüggesztése nélkül ugyanis az Egyesült Államok október 18-a után fizetésképtelenné válhatott volna a felhalmozott óriási államadóssága miatt.

A fejük felett lengett az adósságpallos

Janet Yellen pénzügyminiszter a múlt héten levélben szólította fel a kongresszust, hogy emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját. Yellen arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy amennyiben október 18-ig nem emelik fel az adósságkorlát szintjét, „akkor az Egyesült Államok (…) valószínűleg pénzügyi válsággal és gazdasági recesszióval fog szembesülni”.

Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris.
Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris.

Erre hívta fel a figyelmet hétfőn Joe Biden amerikai elnök is, aki azt mondta: nem tudja garantálni, hogy az Egyesült Államok október 18-a után is fedezni tudja az adósságait, amennyiben a republikánus szenátorok nem hajlandóak megszavazni az adósságplafont megemelő kormányzati finanszírozási tervet. „A szörnyű következmények miatt nem akarom elfogadni, hogy ez legyen a vége, de hogy szavatolhatom-e? Ha tudnám, megtenném. De nem tudom” – fogalmazott még hétfőn az elnök.

A szenátusi vezetők végül csütörtökön bejelentették, hogy megállapodtak az adósságplafon felfüggesztéséről.

Mi az az adósságplafon?

A több mint száz éve hatályban lévő adósságplafon-szabállyal a kormányzat gátat szab a folyamatos költekezésnek. A törvény előírja a maximális eladósodottság mértékét, ami fölött az állam már nem tudja magát kötvénykibocsátással finanszírozni. Még egy prudens módon gazdálkodó ország is beleütközhet ilyen akadályokba, pláne, ha magas dinamikával növekszik.

Az amerikai nominális államadósság 28 500 milliárd dollárnál, a plafon felett járt szeptember végén. Forrás: Trading Economics

Tehát az amerikaiak valóban sokat költenek, de egyáltalán nem egyedi, hogy egy országot gúzsba kötik saját adósságszabályai. Amerikában az a szabály és a szokás, hogy a Kongresszus bármikor felemelheti, vagy ideiglenesen eltörölheti az adósságplafont. Ennek az a lényege, hogy a kormányzat anélkül működjön tovább, hogy durván kelljen csökkenteni saját költségeit.

A Marketwatch gyűjtése szerint 1960 óta nagyjából 80-szor függesztették fel vagy emelték fel a plafont, tehát minden évben szóba kerül a dolog.