Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bankszövetség: Helyes, hogy a kormány véget vet a moratóriumnak

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke sajtótájékoztatón arra utalt, jobban teszik a hitellel rendelkezők, ha elkezdik törleszteni a tartozásukat.

A bankok támogatják az ügyfeleket a felelős egyéni döntés meghozatalában a 2022. június 30-ig meghosszabbított moratóriumban történő részvételről – erről beszélt Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke az MTI szerint egy keddi sajtótájékoztatón.

Elmondta azt is, hogy a bankszövetség egyetért és támogatja, hogy lezárják a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett hitelfizetési moratórium általánosan biztosított változatát.

Mint arról mi is írtunk, hétfőn Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy a moratórium jelenlegi formájában október 31-ig marad meg, utána 2022. június 30-ig csak rászorulók kérvényezhetik ennek fenntartását bankjuknál. A moratóriumnál maradás szándékát nekik is október 31-ig kell jelezniük.

Jelasity a bankszövetség adatai alapján azt mondta, jelenleg tízből hét ügyfél elvileg kérhetne a moratóriumban maradást, de szerinte ennél kevesebben fognak ténylegesen élni vele, így novembertől jelentősen csökken majd a moratóriummal élők száma.

Hozzátette azt is, pontos rendelet még nincs, de a bankok értesíteni fogják az ügyfeleket a megváltozott szabályokról.

Érdemes elkezdeni a törlesztést

Jelasity előtt már a Magyar Nemzeti Bank is jelezte, hogy érdemes elkezdeni a hiteltörlesztést. Aki ugyanis ezt nem teszi, az jövő június végéig kitolt moratórium után 20 százalékkal is többet fizethet vissza jelzáloghiteléből, személyi hitelének visszafizetendő összege pedig 60 százalékkal is emelkedhet.

Keddi hír, hogy sokaknak mentőövet dob a kormány új döntése, ami alapján a hitelkártya- és folyószámlahitel-tartozásokhoz is hozzányúlnak. A védernyő alatt lévő hiteleket a korábbi közlés szerint átminősítik majd, ezzel téve alacsonyabb kamatozásúvá a hitelt.

Borítókép: Bicanski / Pixnio

Oszd meg!