Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Három évvel is kitolódhatnak a hitelek a moratórium miatt, de nem törlesztenek elő a hitelesek

Már két hónapja törleszthetnek elő költség- és díjmentesen a moratóriumból kilépő ügyfelek, hogy elkerüljék a hiteltörlesztés futamidejének kitolódását. A hitelesek magasabb törlesztőket is vállalhatnak ennek elkerülése érdekében, azonban még nem érzékelhető jelentős érdeklődés a lehetőségek iránt – derül ki a money.hu kimutatásából. 

Akár három és fél évvel hosszabbra is nyúlhat a futamidő a Magyar Nemzeti Bank szerint, ha az ügyfelek jövő év júniusáig a moratóriumban maradnak. Ebben az esetben ugyanakkor a

jelzáloghiteleknél 20, személyi hiteleknél akár 60 százalékkal is emelkedhetne a teljes fizetendő összeg, írja a money.hu.

Amennyiben a hitelesek ezt szeretnék elkerülni, a moratórium védernyője alatt töltött idő közben felgyült tartozást költség- és díjmentesen előtörleszthetik.

Ezt a lehetőséget azonban eddig kevesen keresték, de októbertől felpöröghet az érdeklődők száma.

Az MKB és a Takarékbank szakértői szerint a szeptember 30-ig élő jelenlegi moratórium lezárása és az esetleges folytatás részleteinek ismeretében fog majd történni.

Egyösszegben érdemes előtörleszteni

Az MKB, Unicredit, a Raiffeisen valamint a Gránit Bank tapasztalatai szerint akik már éltek a lehetőséggel, a moratórium miatt felgyülemlett extra tartozást egyösszegben intézik.

A magasabb törlesztőrészletet szinte senki nem kéri, nem is véletlenül: a kettő közül ez a drágább lehetőség.

fotó: CIB Bank
Egyelőre nem keresik a moratóriumban lévő ügyfelek a lehetőséget, pedig hosszú hónapokat (és bizonyos esetekben kemény összegeket) is spórolhatnának, ha most előtörlesztenek. Októbertől azonban várhatóan növekedni fog az érdeklődés. Fotó: CIB Bank

A törlesztőrészlet-vállalásal a hiteleseknek ugyanis hiába nem kell egyszerre túl nagy terhet vállalniuk, ez azonban csak szerződésmódosítással hajtható végre. 

Ezek természetesen egyéb költségekkel járnak, a jelzáloghitel-szerződések esetében például újra közjegyzői díjat kell fizetni.

Ezt a forgatókönyvet csak egy kormányrendelet-módosítással lehetne átírni.

Sok esetben, jellemzően vállalati ügyfeleknél a moratóriumból történő kilépés hitelkiváltással történik: a korábbi hitelnél kedvezőbb feltételek mellett a teljes tartozás átstrukturálásra kerül. A hitelek áttárgyalásának lehetőségét a lakossági ügyfeleknek is érdemes kihasználnia: a korábbi, drágább hitelek kiváltására jó lehetőséget teremthet a moratóriumból való kilépés.

Oszd meg!