Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Október 31-ig marad a hitelmoratórium, utána 2022. június 30-ig csak rászorulók igényelhetik

Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be Facebook-oldalán.

Ahogy arra számítani lehetett, a kormány ismét meghosszabbította a koronavírus-járvány tavalyi megjelenésekor bevezetett hitelmoratóriumot. Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebookra feltöltött videóban arról beszélt hétfőn, hogy október 31-ig a jelenlegi szabályokkal működik tovább a moratórium, utána azonban bár meghosszabbodik 2022. június 30-ig, akkor már csak rászorulók vehetik igénybe.

Ezek közé Varga bejelentése alapján a

  • nyugdíjasok
  • gyermeket várók és nevelők
  • közmunkások
  • magánszemélyek, akiknek tavalyhoz képest csökkent a jövedelmük
  • valamint azok a vállalkozások tartoznak, amelyeknek árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Nekik sem lesz azonban automatikus a moratóriumban maradás: ha ezt továbbra is igényelnék, október 31-ig nyilatkozniuk kell róla a bankjuknál.

Megéri?

Kétségkívül könnyítést jelent a hiteleket felvevőknek, ha egy darabig nem kell fizetniük a törlesztőrészleteket, de ennek ára van. A Magyar Nemzeti Bank korábban figyelmeztetett, hogy a moratórium elnyújtásával jelentősen megemelkedhetnek a törlesztőrészletek.

Korábban az MNB a 2022 júniusáig kitolt moratórium esetén úgy számolt, az a jelzáloghiteleknél 20, a személyi hiteleknél akár 60 százalékkal is megemelheti a teljes visszafizetendő összeget.

Augusztus végén azonban ennek ellenére úgy tűnt, a legtöbben mégis élnek a moratórium lehetőségével.

Borítókép: Geri Art / Pixabay

Oszd meg!