Fotó: Michael Longmire // Unsplash
rövid hír

Mintha nem lenne holnap, úgy viszik a magyar cégek bankba a pénzüket

Forbes
2022. március 11. 3 perc olvasás

Meredeken emelkedett ősz óta a vállalatok bankban tartott pénze, decemberben valósággal felrobbantak a céges betétek – írja a Forbes.hu-hoz eljuttatott elemzésében a Bank360.hu.

A lelkesedés januárban némileg mérséklődött, de még így is tízezer milliárd forintnál nagyobb az állomány. A cégeknek a bankok hajlandóak magasabb kamatot fizetni, mint a lakosságnak, így aztán a lekötött betétek összege is szépen hízik, írja a portál.

A vállalatok bankokban elhelyezett pénze 11 852 milliárd forintot tett ki tavaly decemberben.

Viszonyításképpen: 2020. decembere is a bőséges forrásokról szólt, még az akkori 8 420 milliárd forinthoz képest is 40 százalék feletti növekedésről beszélhetünk.

Adatok forrása: Magyar Nemzeti Bank. Diagram: Bank360.hu

A Bank360.hu hozzáteszi:

májushoz képest négyezer milliárd forint felett alakult a vállalati pénztömeg növekménye, aminek a döntő része az év végén halmozódott fel.

Csak decemberben másfél ezer milliárd forintot tett ki a vállalati betétek emelkedése. Ez a növekedés viszont részben csak átmeneti volt, januárban szinte ugyanannyival csökkentek a vállalati betétek, mint amennyivel decemberben növekedtek. Viszont így is 10 638 milliárdot tett ki az év első hónapjában a vállalatok által bankban parkoltatott pénz.

A cégek a betett összeg 32 százalékát kötötték le januárban, ez a pénz pedig szinte kizárólag az éven belül lekötött vállalati betétekbe áramlott.

  • Ilyen lekötésekre átlagosan 3,31 százalékot kaptak a vállalatok, ami jelentős növekedést jelenít meg az egy évvel korábbi 0,48 százalékhoz képest.
  • Ez a tavaly decemberi 2,75 százalékos kamathoz képest 56 bázispontos emelkedés.
  • Így tehát a tavaly novemberben beinduló nagy kamatemelések, ha nem is teljes mértékben, de nagy részben érvényesültek a vállalati betéteknél.

November elejétől a jelenleg irányadónak számító egyhetes betéti kamatot ugyanis a Magyar Nemzeti Bank 2,5 százalékkal emelte január végéig. Ugyanakkor a vállalati látra szóló betétek emelkedése ehhez képest jóval szerényebb volt, januárban 0,19 százalékra emelkedett a decemberi 0,15 százalékhoz képest.

A vállalati lekötött betétek viszont így is jelentősen kedvezőbb ajánlatot jelenítenek meg a lakossági lekötésekhez képest.

A lakosság számára az éven belüli lekötött betétek átlagkamata 2,08 százalék volt tavaly decemberben, és meg ez az alacsonyabb átlagos érték is csak a betétek nagyjából 5 százalékát érintette. A vállalatok ezzel szemben több mint 1 százalékponttal magasabb kamatra számíthattak, amivel a cégek jelentős része, 32 százaléka élt is – teszi hozzá a Bank360.hu.


Cikk a Forbes.hu címlapjáról:

Borítókép: Michael Longmire // Unsplash