Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jeshoots.com / Unsplash

34 milliárd forintot költöttek tavaly a magyarok videojátékokra

A globális adatokat tekintve a videojáték-ipar az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, a magyar piac sem panaszkodhat ezen a téren. Mutatjuk, mennyit költenek Európa gamerei.

Magyarországon is egyre népszerűbbek az online és e-sport játékok, valamint a játékkonzolok. Tavaly a magyarok 118 millió dollárt (körülbelül 34 milliárd forintot) költöttek játékokra és játékokon belüli vásárlásokra, a Newzoo és a Wargaming által közzétett adatok alapján. Ez az összeg kétmilliárd forinttal több, mint amennyit 2017-ben szántak játékokra. Ez a szám magában foglalja a böngészős, konzolos, okostelefonos, táblagépes, digitálisan terjesztett és dobozos játékokba fektetett pénzt is. Összehasonlításképp: a könyvpiac forgalma 47,8 milliárd forintos volt 2017-ben, izzadásgátlásra pedig 13 milliárdot költöttünk az elmúlt egy évben.

 

A magyarok az európai élmezőnyhöz képest még jelentős lemaradásban vannak,

a németek például több mint ötvenszer annyit költenek játékokra, mint mi, pedig az országot „csak” nyolcszor annyian lakják, mint Magyarországot.

Ha az adatokat lakosságarányosan nézzük, nem ők, hanem a britek költenek a legtöbbet játékokra Európában, mi nagyjából Oroszországgal vagyunk egy szinten: míg az oroszok átlagosan évente 3 600 forintot áldoznak játékokra évente, a magyarok 3 470-et. (Ugyanezek a számok a németeknél és a briteknél  21 000 és 24 000 forint.)

A Wargaming egy 1998-ban alapított online játékokat fejlesztő és kiadó vállalat, székelye a ciprusi Nicosiában található. Ma több mint 4 500 embert foglalkoztat, játékaival több mint 200 millió játékos játszik, fő termékei a World of Warship nevű haditengerészeti akciójáték, valamint a World of Tanks, amivel itthon több mint 600 ezren játszanak.

Borítókép: Jeshoots.com / Unsplash

Nemcsak gerincműtéttel, de -kitépéssel is lehet sokat keresni

Lila füstben szálló, rózsaszín hajú punkfejek, vér és posztapokaliptikus világ – mire lesz elég ez a mai játékpiacon?

Oszd meg!