Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 

32,5 millióra bírságolja az MNB a Takarék Bankcsoportot

Hitelkockázati, IT, tőkeszámítási, adatszolgáltatási és vállalatirányítási hiányosságok miatt.

A Telex szerint 32,5 millió forintos bírságot szabott ki az Magyar Nemzeti Bank a Takarék Bankcsoport tagjaira. A jegybank 2019. november elsejétől kezdődő időszakban ellenőrizte és vizsgálta a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-t, és talált hiányosságokat a csoport hitelkockázati, IT, tőkeszámítási, adatszolgáltatási és vállalatirányítási működésben.

Ugyanakkor az MNB szerint a feltárt problémák nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

Az MNB az MTB Zrt. esetében 15,5 millió, a Takarékbankra 14 millió, míg a Takarék Követeléskezelőre 3 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, és kötelezte az intézményeket, hogy 2021. október 31-i és december 31-i határidőkkel számoljanak be a problémák megszüntetéséhez tett intézkedéseikről.

Az MNB szerint a bírságok összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított egyes hiányosságok kockázati súlya, besorolása, illetve a Takarék Bankcsoport pénzpiaci súlya is. Enyhítő körülménynek tekintették a vizsgált intézmények együttműködő magatartását, és hogy már a vizsgálat alatt megkezdték a hiányosságok egy részének kiküszöbölését, egyes hibákat pedig meg is szüntettek.

A Takarékbank a 2023-tól teljesen összeolvadó új magyar szuperbank egyik tagja az MKB és a Budapest Bank mellett.

Kihívót kap Csányi: a Budapest Bank csatlakozik az MKB-Takarék pároshoz

Borítókép: Matolcsy György MNB-elnök Fotó: MNB

Oszd meg!