Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

3 jel, ami arra utal, hogy még nem állsz készen a lakásvásárlásra

Bár a fiatalok saját lakásról álmodnak, csak akkor érdemes belevágni, ha az alábbi három akadály nem állja az utunkat – írja az amerikai Forbes. Bár a cikk az amerikai lakáspiacot veszi alapul, általános igazságai a magyar viszonyok között is megállják a helyüket, főleg most, hogy az LTP-nek annyi.

Nem marad pénzed semmire

Csak mert valaki meg tud venni egy ingatlant, nem biztos, hogy valóban megengedheti magának. Az önerő kifizetése után még mindig ott van a havi törlesztő, ami lakás és hitelkonstrukció függvénye, és ha ez túl magas, elszegényedett tulajdonos lesz az üzlet eredménye. Még ha az illető képes is kicsengetni a részletet, ez akkora részt hasít ki a jövedelméből, hogy semmi másra nem futja a napban, így nem utazik, nem találkozik a barátaival, és még csak félre sem tud tenni.

A havi törlesztőnek a Forbes.com cikke szerint nem lenne szabad meghaladnia a teljes bevétel 28 százalékát,

habár ez a magyar viszonyok között nyilván nem könnyen elérhető arányszám.

Vidéken 15 millió már soknak számít, a fővárosban 30 millióért vesznek első lakást

Nem vagy elég rugalmas

Ha nem vagy képes megmaradni egy helyben legalább öt évig, kétszer is gondold meg, hogy lakást vegyél! Képzeld csak el, hogy megkapod álmaid állásajánlatát, vagy találkozol életed szerelmével – de hopp, más városban vannak, mint te. Amennyiben albérlő vagy, viszonylag kis összeg árán elköltözhetsz, de ha van egy saját otthonod, akkor bizony nagyon ráfaraghatsz, ha a szívedet követed. Pénzügyileg ugyanis mikor ingatlant vásárolsz, abban bízol, hogy a befektetett pénzed idővel megtérül, ám ehhez évek kellenek, legjobb esetben is öt esztendő. Ha viszont alig pár év alatt elköltözöl, még esélyesen nem állsz olyan stabil alapokon, hogy ez neked valóban megérje.

Végleg eldőlt: kihirdették a törvényt, ma lehet utoljára lakástakarék-szerződést kötni

Nincs vészmegtakarításod

Tombol a fagyos tél és elromlik a termosztát. Eltörnek a csövek és víz folyik az alsó szomszéd nyakába. Váratlanul kirúgnak. Mindhárom vészhelyzet valósággá válhat, és ha nincs pénzed a javíttatásra – ami egyébként a te felelősséged –, akkor bizony megütheted a bokádat. Ingatlantulajdonosként fontos, hogy legyen vészmegtakarításod, amivel legalább hat hónapnyi kiadásodat fedezni tudod. Ellenkező esetben egy ilyen vészhelyzet nemcsak anyagi csődöt, de a szokottnál nagyobb stresszhelyzetet is okozhat, ahelyett, hogy nyugalomban élveznéd az új, saját otthonodat.

Oszd meg!