Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Vidéken 15 millió már soknak számít, a fővárosban 30 millióért vesznek első lakást

100 lakásból 24-et első lakásvásárlási céllal vásárolnak Budapesten. A fővárosban nem ritka, hogy az első lakások 30 millió forint körüli összegért találnak új tulajdonosra, vidéken a 15 millió is soknak számít.

Az ingatlanpiaci forgalom jelentős részét adják az első lakásukat vásárlók, az adás-vételek csaknem negyedének hátterében áll első lakás vásárlása a fővárosban, derül ki a Duna House elemzéséből. Vidéken hasonlóak az arányok, az első lakásért kifizetett összegekben viszont komoly különbségek lehetnek, a vidéken ingatlant vásárlók kedvezőbb helyzetben vannak, lényegesen nagyobb méretű otthont tudnak kevesebb pénzből vásárolni. Míg Budapesten a már 30 millió forintos határt súrolja az első lakásként vásárolt ingatlan átlagos eladási ára (sőt, egyes esetekben meg is haladja), addig vidéken már a 15 millió forint is rekordnak tekinthető.

Ha visszamegyünk az időben, a fellendülést megelőző évekbe, akkor kiderül, a 2014 óta mért 19–28 százalékos értékek kifejezetten gyengének tekinthetők az azt megelőző évekhez képest a Duna House elemzése szerint.

2012-ben és 2013-ban a hónapok többségében az eladások 30–40 százalékának hátterében állt első lakás vásárlása Budapesten, amely azóta a kormányzati ösztönzők ellenére sem tudott erre az értékre visszaállni.

Az első lakást vásárló fiatalok érdeklődésének középpontjában évek óta a 45–55 négyzetméter közötti lakások állnak a fővárosban, vidéken jellemzően a 70–80 négyzetméter közötti ingatlanokat keresik. Így tehát míg a vidéki négyzetméterárak általában 200 ezer forint alatt maradnak, addig Budapesten a fenti paraméterek már 450–550 ezer forintos négyzetméterárat eredményeznek.

Meddig drágulnak még a lakások? Ez a mutató jelezni fog, mielőtt indul a lejtmenet

Emelkedik az áfa, komoly drágulások lehetnek a lakáspiacon

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!