Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Végleg eldőlt: kihirdették a törvényt, ma lehet utoljára lakástakarék-szerződést kötni

A hétfőn benyújtott és ma elfogadott törvénymódosítást kihirdették. Két nap alatt átvitték a kormánypártok a lakáskasszák állami támogatásának lenullázását. 

Ma a parlament is elfogadta a külön eljárásban tárgyalt törvénymódosítást, mely megszünteti a lakástakarék-számlákra eddig adott állami kedvezményt. A nagy kérdés az volt, mikor hirdetik ki a törvénymódosítást, hiszen az a következő nap lép hatályba. Nos, ez eldőlt: Áder János köztársasági elnök már ma aláírta a parlament által elfogadott törvénymódosítást, vagyis holnap már érvénybe lép a hétfőn benyújtott javaslat, ami változtatás nélkül két nap alatt ment át a törvényhozáson.

Ez azt is jelenti egyben, hogy aki ma még köt lakástakarék-pénztári szerződést, az kap állami támogatást – és úgy néz ki, hogy ez érvényes lesz a mai napig benyújtott szerződésmódosításokra is. Vagyis aki holnap akar új szerződést kötni, vagy esetleg módosítani akar a szerződés összegén (ami maga után vonja a futamidő megnyúlását is), az mind elesik az állami támogatástól. Utóbbi 30 százalék volt, de legfeljebb évi 72 ezer forint, és mivel a legnagyobb havi megtakarítás 20 ezer forint volt, ez 4-5 éves távlatban kiemelkedően jó hozamot tudott produkálni – főleg most, amikor az alapkamat igen alacsonyan van.

Az 1997-ben indult rendszer legfontosabb elemét szüntették meg ezzel, állami támogatás nélkül ugyanis már kevésbé lesz vonzó ez a megtakarítási forma. Az egyelőre nagy kérdés, hogy az állami lakástámogatás kap-e új pillért, és ha igen, akkor az pontosan mi is lesz. Erről ugyanis még nem nyilatkoztak érdemben a kormánypárt tagjai, sem pedig maga a kormány. Az eddigi társadalompolitikát és gazdaságpolitikát alapul véve nem lenne meglepetés, ha a kormány még inkább támogatná az újlakás-vásárlásokat kombinálva azzal, hogy az igénylők vállaljanak még több gyermeket.

Nagy volt ma a sor a bankfiókokban és a Fundamenta irodáiban, sok helyen még most is, a zárás után is sorban állnak, hogy szerződést köthessenek.

 

 

Oszd meg!