Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megkaptuk a befektetést, hatalmas teher volt, az ágyból sem tudtam kikelni napokig

Fiatal vállalkozó vendégszerzőnk, Szesztay Péter nem hagyta, hogy agyon nyomja az üzlet és a stressz. Felismerte, hogy tudatosan kell tennie azért, hogy boldog legyen. Hétköznapi megoldások.

Vállalkozóként rengeteg stressz és nehéz helyzet ér minket nap mint nap, és rettentő sok energiát ki tud venni az emberből, ha ezt folyamatos küzdelemnek éli meg. A vállalkozói karrierem elején engem is rengeteg frusztráció és mentális teher ért. Nagyon fiatalon (21-22 évesen) megtapasztaltam, milyen kiégni a munkától és olyan helyzetekbe kerültem, amiről korábban azt gondoltam, hogy “majd csak 40-50 éves koromban találkozhatok ilyennel”. Az egyik legmeghatározóbb stressz élményem, amikor az első vállalkozásommal kockázati tőkebefektetést kaptunk és a befektetett összeg jelentős részét egy szerződés keretei között “költöttük el” (persze ütemezve, nem egyszerre).

Az akkori énemnek annyira nagy volt maga az összeg és a döntés jelentősége, hogy a folyamat végére teljesen kimerültem és napokig nem tudtam kikelni az ágyból.

Az ehhez hasonló esetek miatt évek óta keresem és gyakorlom azokat a technikákat, aminek a segítségével boldog életet építek és tartok fent. Mik ezek a technikák?

A hála gyakorlása

A hála a boldogság legerősebb forrása. A hálának köszönhetően boldogabb leszel; a kapcsolataidat jobban fogod megélni és értékelni, illetve jobb emberré változol általa.

Tudtad, hogy a 3. helyezett sportolók átlagosan boldogabbak, mint a 2. helyezettek? A 3. helyezettek elégedettek, hogy egyáltalán dobogós helyezést értek el, amíg az ezüst érmesek sokszor zsörtölődnek, hogy pont lecsúsztak az első helyről.

Hogyan tudod a hálát gyakorolni? A menyasszonyommal évek óta szinte minden este (vacsora közben vagy alvás előtt) megkérdezzük egymást, hogy mi volt az a 3 dolog a napjában, ami jó volt / boldoggá tette? Ez lehet bármi – egy finom ebéd, egy kedves üzenet, egy jól sikerült üzleti megbeszélés… Bármi.

Folyamatosan emlékeztetned kell önmagadat, hogy jó dolgok történnek veled és van miért hálásnak lenned.

A hála gyakorlásának egy másik formája, ha mások felé jelzed háládat, megbecsülésedet.  A minap picit fáradt és terhelt voltam több dolog miatt. Mégis, teljesen feldobta a napomat, amikor láttam, hogy egy kedves ismerősöm rátalált és megosztotta az április elején megjelent Forbes cikkemet.

Alakítsd ki magadban is és a közeli rokonaid, barátaid körében, hogy megdicséritek és támogatjátok egymást. Keress olyan közösséget, ahol ezt megadják neked. Borzasztóan sok erőt és energiát ad, ha másoktól is megbecsülést kapsz.

Nekem a munkatársaim, családom, barátaim és mentorom, valamint és egy szakmai közösség ad rengeteg pozitív visszacsatolást (utóbbi a Mentorship, amit a magyar Forbes 30/30 listáján is szereplő Somogyi Tibor hozott létre többek között – A szerk.).

Csináld azt, amiben jó vagy!

Mi az, amit ingyen is csinálnál? Ha azt csinálod és ideális esetben azzal is keresel pénzt, amiben jó vagy, akkor az életed nagy része boldogan, flow-ban telik. Tölts minél több időt azzal, amiben jó vagy és a kevésbé erős oldaladat ne erőltesd. Keress olyan üzlettárs(ak)at vagy  munkatársakat, akik kiegészítenek és lehetővé teszik, hogy azon dolgozz, amiben jó vagy.

Tölts minél több időt azokkal, akiket szeretsz

Tölts minél több időt azokkal, akiket szeretsz. Kutatások alapján az egyik legjellemzőbb hiba, amit az emberek elkövetnek az életükben, hogy keveset vannak a szeretteikkel.

Egy rövid gondolatmenetre invitállak:

  1. Gondold végig, hogy hány éves vagy, a testvéreid és a szüleid hány évesek.
  2. Átlagosan hányszor találkozol velük egy évben? Mondjuk havonta egyszer? Oké, az évente 12 alkalom.
  3. Ideális esetben hány évig élnek még a szüleid? Az enyémek remélem még 25-30 évig egészségben, épségben.

 

Ha évente 12-szer látom őket, akkor körülbelül 300 találkozásom van még velük. És csak rajtam múlik (meg persze rajtuk), hogy havonta egyszer látom őket vagy veszem a “fáradtságot” és rendszeresebben látogatom meg őket.

Amikor először szembesültem ezzel a “300 alkalommal”, akkor megfogadtam, hogy havonta többször fogok találkozni a szüleimmel és minden találkozás, minden percét becsülni és értékelni fogom.

Adj önzetlenül

Adni jobb, mint kapni, tartja a mondás. Ez maximálisan megfelel a kutatások eredményének, miszerint az adakozás az egyik legjobb módja a boldogság elérésének. Az önkénteskedés például kiváló formája az önzetlenségnek és egyszerre mégis a legjobb dolog, amit magadért tehetsz.

Küzdj a céljaidért!

Állíts olyan célokat magad elé, amik megijesztenek. Nap, mint nap küzdj a céljaidért. Ha rövidtávon a boldogságodat picit meg is piszkálja egy-egy kihívás, hosszútávon mégis sokkal jobbat teszel magaddal (és a boldogságoddal).

Fontos, hogy olyan célok felé haladj, amik kihívást jelentenek és tanulást, fejlődést igényelnek tőled.

Légy optimista!

Az optimista emberek átlagosan elégedettebbek és boldogabb érzelmi világban élnek, mint pesszimista társaik. Az optimista viselkedés legalapvetőbb elemei:

  • gondolj számodra kedves emberekre, eseményekre;
  • mosolyogj többet;
  • öleld meg a szeretteidet;
  • legyél kedves másokkal.

Az igényeidre is ügyelj

Egyszerűen hangzik, mégis sokan elfeledkeznek az alapvető igényeik kielégítéséről. Kialvatlanul nehéz kedvesnek lenni. Éhesen nehéz mosolyogni. Az elegendő alvás és helyes, rendszeres étkezés nagyon fontos faktor a boldogsághoz.

Sokszor, keveset

Ahogy a helyes diétánál, úgy a boldogság elérésénél is a “sokszor keveset” szabály működik. Ne egyszerre akard megváltani a világot! Ahogy Papp Gábor barátom szokta mondani: “A stratégia mindig legyőzi a trükköket.” (Strategy beats tricks.)

Légy jelen

Elsőre furcsán hangozhat, de valóban boldog mindig csak a jelenben lehetsz.

 

A “jelenlétet” számos eszközzel el lehet érni. Én a rendszeres mozgást, sportot és a reggeli meditálást választottam. A pontos eszköz nem is fontos, a lényeg, hogy találd meg a számodra alkalmas, működő technikát.

 

Bízom benne, hogy a fenti néhány tanács segítségével boldogabb életet tudsz magadnak kialakítani. Sok sikert kívánok az úthoz!

Szesztay Péter
A BP Digital SEO ügynökség ügyvezetőjeként közepes- és nagyvállalatoknak segít növekedni online marketing eszközökkel. Emellett a a Hiventures kockázati tőkealap mentoraként segít befektetett cégek alapítóinak.

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!