Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Van, aki a hobbijából él – te miért nem?

Március elején jelent meg a híres amerikai vlogger Casey Neistat egy újabb videója, amelyben arra buzdít, hogy olyan dolgokat csinálj, amit a társadalom szerint nem tehetnél meg.

A videót néhány nap alatt több millióan nézték meg és számos vlogger reagált, illetve csatlakozott a Casey által elmondottakhoz. A videó részben a vloggerek térhódításáról szól, de természetesen általános igazságként, illetve az üzleti és vállalkozói szférára is alkalmazható hasonlat.

A videó néhány általános példával indít, olyan bevett mondásokkal, mint például:

  • “Ez úgy sem sikerülhet!”
  • “Jelentkezz, várd ki a sorod!” vagy
  • “Ezt nem csinálhatod, mert nem így szoktuk csinálni.”

Ezzel szemben korunk vloggerei

megmutatták a világnak, hogy lehet azzal is pénzt keresni, hogy a hobbidat űzöd

– legyen az videó játékok online megosztása, a világ beutazása vagy épp mobiltelefonok tesztelése.

A vlog megnézése után akaratlanul párhuzamot láttam a vloggerek és a modern vállalkozói mentalitás – és ezzel a saját vállalkozói mentalitásom – között.

Amikor először vállalkozói pályára léptem számomra teljesen ismeretlen volt a vállalkozói pálya -és életmodell. A családomban mindenki “rendes” alkalmazotti viszonyban helyezkedett el és számomra is alkalmazotti pályát képzeltek el. Ebből fakadóan, amikor az első vállalkozásomat alapítottam, mindenki nagyon szkeptikus és féltő megjegyzésekkel, gondolatokkal próbált támogatni, védeni a szinte biztos bukástól. Mivel számukra ez egy ismeretlen közeg volt és a családunkban nem szokásos megélhetési módot és életformát választottam, ezért sokszor találkoztam azzal a visszajelzéssel, hogy “úgysem fog sikerülni”, “ez túl kockázatos” vagy hogy “ebben benne van a bukás veszélye”… Ezzel én is mind tisztában voltam, mégis azt az utat választottam, hogy vállalkozói pályára lépek és

úgy biztosítok stabil megélhetést magamnak, hogy közben azzal foglalkozok, amit igazán szeretek és akkor dolgozok, amikor szeretnék.

Az élet minden területére igaz, hogy bármit elérhetsz, amit el hiszel magadról. Gyerekkoromban viszonylag túlsúlyos voltam és a sport nem tartozott a kedvenc hobbijaim közé. Ahogy egyre idősebb lettem, tudtam, hogy ezen változtatni szeretnék és fokozatosan változtam. Annak ellenére, hogy sok visszajelzést kaptam fiatal koromban, hogy nem vagyok egy sporttehetség, ma mégis elmondhatom magamról, hogy nagyobb megterhelés nélkül le tudok futni 10 km-t vagy megtudok emelni 100 kg-ot. Ez persze nem egy életcél és soha nem leszek profi sportoló. Mégis egy apró példaként szolgál, hogy bármiben tudsz jó, jobb lenni, amit elhiszel magadról.

Mindegy, hogy az életed milyen szakaszában vagy és milyen nehézséggel vagy ellenállással találod magad szemben, tudatosítsd magadban, hogy bármit elérhetsz!

Ahogy Earl Nightingale híres könyvében mondja: azzá válsz, amire gondolsz. Arra vagy képes, amit elhiszel magadról.

 

Honnan tudhatod, hogy konvenciók és nem a valós, saját igényeid miatt csinálsz valamit? Tedd fel magadnak a kérdést:

  • miért csinálom, amit csinálok?
  • miért kelek fel reggel?
  • mi az, amit valóban élvezek?
  • mi az, amit valóban szeretek csinálni?

Hogyha a fenti kérdésekre adott válaszod nem a jelen életedet és szokásaidat jellemzik, akkor lépj a tettek mezejére és változtass!

Ne legyél a munkád rabja!

Ne azért dolgozz csak, hogy pénzed legyen!

Ne azért csinálj dolgokat, mert más is így csinálja!

Legyél kritikus önmagaddal és másokkal szemben. Válassz olyan célokat, amik a Te valós, igazi céljaid. És cáfolj rá mindenkire, aki szerint nem tudod megcsinálni. Mutasd meg nekik, hogy megtudod csinálni!

Szesztay Péter
A BP Digital SEO ügynökség ügyvezetőjeként közepes- és nagyvállalatoknak segít növekedni online marketing eszközökkel. Emellett a a Hiventures kockázati tőkealap mentoraként segít befektetett cégek alapítóinak.

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!