Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Teljesen rosszul tudtuk, hogy mitől lesz valaki sikeres

A Barking Up the Wrong Tree című könyv nemcsak lózungokkal dobálózik a sikerről, hanem kutatásokkal támasztja alá állításait. És még szórakoztató is.

Se szeri se száma a sikerkönyveknek, amelyek azt ígérik, hogy elég őket elolvasnod és alkalmazni a bennük foglaltakat, és máris sikeres leszel.

Ezek a könyvek rendszerint csordultig vannak ellentmondásokkal, így például a „siker azokat pártolja, akik a legkeményebben megdolgoznak érte” tanács feltűnően ütközik a „megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés a legfontosabb ahhoz, hogy kreatívan tudj gondolkodni” tanáccsal.

Kik lesznek sikeresek? Akik heti 100 órát dolgoznak? Vagy akik képesek heti 50 órából mindent kihozni, és tartják a munka-magánélet egyensúlyt?

Írta: Eric Barker | Kiadó: HarperOne (2017)

A Barking Up the Wrong Tree: The Surprising Science Behind Why Everything You Know About Success Is (Mostly) Wrong című könyv választ ad az előző és számos másik, hasonlóan izgalmas kérdésre a sikerrel kapcsolatban, és mindezt rengeteg kutatással alátámasztva teszi.

Számtalan meghökkentő és intuíciónkkal ellentétes kutatási eredményt tartalmaz, így például megtudhatjuk belőle, hogy:

  • Miért nem az évfolyamelsőkből lesznek általában a milliárdosok, és hogyan lehet a legnagyobb gyengeségünk egyben a legnagyobb erősségünk.
  • Vajon tényleg a jófiúk végeznek-e utolsóként és mit tanulhatunk a hatékony együttműködésről a bandatagoktól, kalózoktól vagy akár tömeggyilkosoktól.
  • Miért nem működik a legtöbb önbizalom-erősítő gyakorlat, és miért a Buddhizmusban rejlik a megoldás kulcsa.
  • Mi az „akaraterő” egyik titkos összetevője, amit a tengerészgyalogosok és katasztrófatúlélők egyaránt használnak.
  • Mit tanulhatunk Dzsingisz kántól vagy Albert Einsteintől a munka és magánélet egyensúlyáról.

A könyv ezeken felül rendkívül szórakoztató olvasmány is, így akkor sem fogsz csalódni benne, ha csak pár izgalmas, „tudtad-e” jellegű információra vágysz, amivel te lehetsz a péntek esti baráti sörözés sztárja.

 

Zajdó Csaba az Innonic Group Zrt. – Debrecen első startup studiója – ügyvezetője, és a debreceni Mastermind tagja. Ez utóbbi hat informatikai vállalkozó baráti társasága. A csapat tagjai minden hónapban egyszer találkoznak, ilyenkor – egyebek mellett – megosztják egymással könyvélményeiket. Ebben a cikksorozatban pedig a Forbes olvasóinak ajánlanak könyveket.

Sorozatunk eddigi darabjai:

The Start-up J Curve
Dotcom Secrets
The Ideal Team Player
Team of Teams
Traction: How Any Startup Can Achieve Explosive Customer Growth
Blue Ocean Shift – Beyond Competing
Who: The method for hiring
Exponential Organizations
Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility
The 4 Disciplines of Execution: Achieving Your Wildly Important Goals

 

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

 

Mehettem volna akárhova a világon, és úgy döntöttem, hogy ide szeretnék jönni, Magyarországot választottam.