Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amit az al-Kaida tanít egy modern cégnek

Mit tanulhat egy 21. századi cég, egy modern szervezet a hadseregtől és a terrorista sejtektől? Egy nyugalmazott amerikai tábornok szerint meglepően sokat. A Team of Teams minden cégvezetőnek tanulságos olvasmány. Zajdó Csaba könyvajánlója.

Kevés bürokratikusabb, merevebb, hierarchikusabb szervezetet tudunk elképzelni, mint a katonaság. A kétezres évek közepéig valóban ez volt a helyzet, a hadseregek „menedzsment” módszerei nem sokat változtak az elmúlt pár ezer évben.

A modern kori terrorizmus azonban új kihívások elé állította még az Amerikai Egyesült Államok hadseregét is. A modern technológia, az egymástól független, sejtszerű működés rendkívül ellenállóvá tette a modern terrorista csoportokat, köztük az al-Kaidát.

McChrystal tábornok 2003-ban kapta meg a feladatot, hogy számoljon le Irakban az al-Kaidával, és hamar rájött, hogy a hagyományos katonai módszerek itt kudarcot fognak vallani. Az általa meghonosított változtatások nemcsak új menedzsment alapelveket honosítottak meg az amerikai hadseregben és azon kívül is, de megfordították a történelem menetét is.

A könyv legfőbb tanulsága, hogy a minket körülvevő világ megváltozott, sőt egyre gyorsabban változik, és a klasszikus, huszadik századi menedzsment módszerek már nem elegendőek ezen változások lekövetésére.

Ha felkészült akar maradni az új kihívásokra, akkor a Team of Teams: New Rules of Engagement for a Complex World-ben szereplő változtatások bevezetése elkerülhetetlen minden modern szervezet számára.

team-of-teams

Írta: General McChrystal
Társszerző: David Silverman
Kiadó: Portfolio Penguin
Megjelent: 2015
253 oldal, elérhető az Amazon.com-on
Ára: 15,71 USD/Kindle, 18,76 USD/papírkötésben, 23,96 USD/keménykötésben

Zajdó Csaba az Innonic Group Zrt. – Debrecen első startup studiója – ügyvezetője, és a debreceni Mastermind tagja. Ez utóbbi hat informatikai vállalkozó baráti társasága. A csapat tagjai körülbelül öt éve minden hónapban egyszer találkoznak, ilyenkor – egyebek mellett – megosztják egymással könyvélményeiket. Havonta egy könyvet pedig a Forbes olvasóinak ajánlanak.

Sorozatunk eddigi darabjai:

The Start-up J Curve
Dotcom Secrets
The Ideal Team Player

Oszd meg!