Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vannak a szupersikeres cégek, és a tiéd. Ők hogy csinálják?

Salim Ismail szupersikeresnek hívja azokat a cégeket, amelyek exponenciálisan nőnek. Egy könyvben tárja elénk a sikerük tíz titkát. Zajdó Csaba könyvajánlója.

Az elmúlt 10 évben számos olyan cég bukkant elő a semmiből, amelyek a feje tetejére állították a hagyományos üzleti gondolkodást, teljes iparágakat változtattak meg, és évszázados múlttal bíró óriás cégeket döntöttek romba.

Egy cég üzleti teljesítménye leginkább annak a függvénye, hogy milyen hatékonyan képes értéket teremteni az ügyfeleinek. Ezek a szupersikeres cégek – melyeket a szerző Exponenciális Szervezeteknek hív – forradalmasították az értékteremtést, és a konkurensekhez képest legalább tízszer (!) hatékonyabban képesek kiszolgálni az ügyfelek igényeit. Ennek megfelelően rakétasebességgel növekedtek (és növekednek a mai napig).

Írta: Salim Ismail
Kiadó: Diversion Books
Megjelent: 2014
326 oldal, elérhető az Amazon.com-on
Ára: 11,42 USD/Kindle, 12,22 USD/puhakötésben

A könyv bemutatja azt a tíz tulajdonságot, mely az “exponenciális szervezetek” jellemzője. Egy cég sem rendelkezik mind a tízzel, de minél több igaz egy cégre, általában annál nagyobb benne a potenciál, és annál gyorsabb a fejlődési üteme. Ilyen tulajdonságok többek között a

  • rugalmas munkarő (Staff on demand),
  • a közösségek erejének kihasználása (Community & Crowd),
  • a big data és mesterséges intelligencia alkalmazás (Algorithms),
  • vagy mondjuk a folyamatos kísérletezési hajlandóság és képesség (Experimentation).

Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy iparágat megreformáló céget építeni, vagy legalábbis szeretné a cége fejlődési ütemét magasabb szintre emelni.

Nekem mit adott? Pusztán a tíz tulajdonság elolvasása és a példákon való elmerengés olyan „aha” élményeket, amelyek miatt ezerszeresen megérte a könyv ára, illetve a rászánt idő.

 

Zajdó Csaba az Innonic Group Zrt. – Debrecen első startup studiója – ügyvezetője, és a debreceni Mastermind tagja. Ez utóbbi hat informatikai vállalkozó baráti társasága. A csapat tagjai körülbelül öt éve minden hónapban egyszer találkoznak, ilyenkor – egyebek mellett – megosztják egymással könyvélményeiket. Havonta egy könyvet pedig a Forbes olvasóinak ajánlanak.

Sorozatunk eddigi darabjai:

The Start-up J Curve
Dotcom Secrets
The Ideal Team Player
Team of Teams
Traction: How Any Startup Can Achieve Explosive Customer Growth
Blue Ocean Shift – Beyond Competing
Who: The method for hiring

 

Oszd meg!