Ilyuza Mingazova / Unsplash
Legyél jobb!

Így építs összetartó csapatot egy hibrid munkahelyen

Forbes
2021. augusztus 11. 3 perc olvasás

Azokon a munkahelyeken, ahol összetartó csapatok dolgoznak sokkal kisebb a fluktuáció, és szinte az összes hatékonysági mutató magasabb értéket mutat, mint ahol fintorogva néznek egymásra a kollégák.

csapatot járvány előtt is nehéz volt építeni, a cégvezetők több-kevesebb sikerrel mindenféle csapatépítőre rángatták a beosztottjaikat. Majd 2020-ban már arra sem volt lehetőségük az együtt dolgozóknak, hogy megigyanak munka után egy sört csapatépítés gyanánt.

A Harward Business Review arra kereste a választ, hogy ha már megszereztük a csapatunkba a megfelelő tehetségeket, akkor hogyan fejlesszük a csapatszellemüket és az összetartásukat egy olyan hibrid munkakörnyezetben, ahol a home office és az irodából végzett munka keveredik.

Teremts egyensúlyt a vállalat kultúrájában!

Sok cég úgy vesz fel alkalmazottakat, hogy megnézi: illenek-e a vállalati kultúrába. Jól illeszkedő csapattagot könnyű választani, de nem biztos, hogy hosszú távon ez éri meg a cégnek a legjobban.

Ha egy vállalat arra törekszik, hogy minél több tehetséges szakembert csábítson magához, akkor azt is figyelembe kell vennie, hogy valószínűleg nem a legkiemelkedőbb jelentkezők lesznek azok, akik a leginkább hajlamosak a céges kultúrába való tökéletes belesimulásba. Ennek ellenére lehet, hogy mégis ők lesznek a legjobb választás, mert olyan új ötleteket és nézőpontokat hoznak be, amelyeket a többiek eddig nem mertek, vagy eszükbe sem jutott.

home office // Becca Tapert
A munkavállalóknak egyre fontosabb, hogy a cégük rugalmas legyen. Fotó: Becca Tapert // Unsplash

Ha bővítenéd a csapatod, akkor igyekezz mindkét szempontot figyelembe venni. A cég és a kollégák is egy olyan új munkatárssal járnak a legjobban, aki hasonló értékek mentén gondolkodik, de képes új szemszögeket is figyelembe venni és nem fél attól, hogy újítást hozzon a cégbe.

Figyelj arra, hogy azok a munkatársaid is szocializálódjanak, akik otthonról dolgoznak!

A legtöbb munkavállalónak a szociális élmény hiányzik a legjobban az irodából, amiért visszamenne dolgozni. Sok cégvezető azzal igyekszik visszaszoktatni a munkatársait a járvány után az irodába, hogy meghatároz néhány napot a kötelező bejárásra, mások több közösségi programot szerveznek.

Lesznek olyan kollégák, akik már alig várták, hogy ne kelljen otthon dolgozniuk, és lesznek olyanok is, akiknek az otthoni, például gyerekekkel kapcsolatos teendőik miatt kényelmesebb, ha kevesebbszer fordulnak meg az irodában.

Főnökként arra érdemes figyelni, hogy legyenek olyan szociális események, amelyeken lehetőleg mindenki részt tud venni, hiszen a leszakadó csapattagokban csökkenhet a valahová tartozás élménye, és ha soha nem látják a többieket, akkor a csapatszellem is sérülhet.

Legyen bátorságod hagyni, hogy fejlődjön a cég kultúrája!

Van, aki egy súlyos betegség után szokik le a cigarettáról vagy az alkoholról. A cégek életében a covid okozta gazdasági megrendülés lehet egy ilyen lehetőség, amikor átértékelik az eddigi rossz beidegződéseiket, és ami rákényszeríti őket a pozitív irányba való változásra.

Kérdezd meg a csapatodat, hogy melyek azok a folyamatok, amelyeket elavultnak tartanak, és legyél nyitott a változásra! Ez egyrészt segít összetartóbb csapatot építeni, másrészt hosszú távon a vállalat túlélését is szolgálja.

Borítókép: Ilyuza Mingazova // Unsplash