Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

home office // Becca Tapert

Melyik napokon érdemes az irodába menni, ha a hét felében home office-ban lehetünk?

A legjobb nap a munkába járáshoz… nem a hétfő. Nem is a kedd vagy a szerda. Valójában a legjobb nap ötlete eleve félrevezető.

Nehéz döntést kellett hoznia Alex Hollimannek, amikor megpróbálta visszaállítani a világjárvány előtti életet digitálismarketing-ügynökségében, a Climbing Treesben. Szükségét érezte a ténylegesen együtt töltött időnek, és fiatalabb munkatársain látta, hogy fokozott támogatásra és mentorálásra van szükségük, de tudta azt is, hogy alkalmazottai a hét nagy részét továbbra is home office-ban szeretnék tölteni. Szóval összeállított egy kérdőívet tízfős csapatának, és megkérdezte őket, hogy a hét mely napjain szeretnének bejárni.

Az eredmény a Climbing Tressnél? A szerda.

Problémájával Holliman nincs egyedül. A visszatérés a munkahelyre című probléma ma a világ jelentős részét foglalkoztatja. Miközben dolgozók millió vágynak már arra, hogy irodai közösségekbe járhassanak, mások csak tenni szeretnék a dolgukat továbbra is otthonuk biztonságából és kényelméből.

A Linkedin felmérése szerint a dolgozók felét kérte meg főnöke arra, hogy legalább a hét egy-két napján jelenjen meg személyesen a munkahelyén, és több mint harmaduktól heti három-négy nap irodai munkát várnak el. Azok között, akiknek heti három napot kell bent lenniük, vannak a HKP-sok, akik hétfői, keddi és pénteki napokon szeretnek irodába menni, aztán vannak a SZCSP-sek, akik a szerdai, csütörtöki és pénteki napokat választják a bejárásra, és a HKSZ-esek, akik a hét első felén tűnnek fel vezetőjük előtt.

A Freespace szenzoros kutatásával kimutatta, hogy az Egyesült Királyság irodáiban a legforgalmasabb nap a csütörtök, amit a szerda és a kedd követ.

Ezekhez a napokhoz képest a hétfői és a pénteki jelenlét igen alacsony.
Ha a produktivitás szempontjából keressük az optimális napokat, egy projektmenedzsment cég adatai alapján azt látjuk, hogy a hétfő és a kedd majdnem egyformán eredményesek, szerdától kezdve viszont fokozatosan csökken a munkanapok eredményessége a teljesítmény szempontjából. Egy másik felmérés szerint a kedd a legjobb termelékenységű nap.

Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy a munkáltatóknak érdemes a hét eleji irodai jelenlétet elrendelniük, de a tudomány szerint ez nem ennyire egyértelmű.

Tudományos eredmények szerint például az emberek kevésbé udvariasak munkatársaikkal a hét eleji napokon.

Szóval, állapítja meg a Wired, az egyezményes irodai napválasztás a kedd-szerda-csütörtök lehetne, megspékelve akár a négynapos hétvégékkel. A szájt cikkében megjegyzi, hogy a dolgozók jellemzően mindig a hét ugyanazon napjain szeretnének bejárni. A Metrikus nevű szoftvercég adatai is alátámasztják, hogy ezen napok jó és közkedvelt kombinációk.

Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy általánosan jó megoldás nincs, illetve hogy nem húzható rá minden cégre és minden dolgozóra ugyanaz a modell.

Egy londoni startup például nem is a bejárásra választott napokról kérdezte meg alkalmazottait, hanem arról, hogy ideálisan hány órát szeretnének egyhuzamban a munkahelyükön tölteni.

A lényeg az, mondja a Wirednek nyilatkozó szakértő, hogy adott cég folyamatait is figyelembe véve a vezetők felmérjék: adott pozícióban adott személy maximális teljesítményét milyen körülmények támogatják leginkább.

Borítókép: Becca Tapert // Unsplash

Oszd meg!