Legyél jobb!

30 millió dolláros kihívással harcol az egyenlőségért két nő a világ legbefolyásosabbjai közül

Bánlaki D. Stella
2020. június 17. 3 perc olvasás

Melinda Gates és MacKenzie Bezos összeállt, ők ketten a világ legbefolyásosabb és leggazdagabb női közül versenyt hirdettek a nemek közti egyenlőségért. A status quóval 2030-ig számolnának le az Egyesült Államokban.

Equality Can’t Wait címmel rajtolt a kihívás, amelynek Gates és Bezos nevének hála, nem kell küszködnie a ismertté válással. A program a Pivotal Ventures, Gates befektetési és inkubációs cége alatt fut, a szervezést a Lever For Change, egy, a MacArthur Foundation alatt működő jótékonysági szervezet intézi. A díjként kitűzött 30 millió dollárt azok szervezetek (vagy szervezetek csoportjai) kapják, amelyik a legjobb, 2030-ig megvalósítható ötlettel állnak elő az Egyesült Államokban élő nők erejének és befolyásának kiterjesztésére.

„A nemek közti szakadék megszüntetésével mindenki nyer. A történelem folyamatosan arra tanít minket, hogy amikor a hangok vegyesen jelennek meg a döntéshozatalban, akkor a végeredmény mindenki számára jobb” – írta keddi közleményében MacKenzie Bezos.

„A rögzült egyenlőtlenségek, amelyek szétválasztják Amerikát – nemek, rasszok és osztályok szerint – nem fognak eltűnni rendszerszintű változtatások nélkül. Ez a kihívás erős ötleteket keres, amelyekkel lebonthatjuk a status quót, és kiterjeszthetjük a nők erejét és hatalmát, legyen bármilyen is a hátterük”

– tette hozzá Melinda Gates saját közleményében. A Lever for Change szóvivőjének nyilatkozatából az is kiderült, hogy a programot hosszas párbeszéd és féléves munka előzte meg, a kihívás tehát nem a hetek óta tartó rasszizmus elleni tüntetésekre adott válasz.

Olyan ötleteket várnak, amelyek képesek visszaszorítani például a szexuális zaklatást, a diszkriminációt, a rasszizmust, és a nőket hátrányosan érintő szövetségi irányelveket. Számítanak olyan programtervekre is, amelyek támogathatják a nők részvételét technológiában, a politikában vagy a vállalkozásokban, és összességében képesek alapjaiban megváltoztatni az nemeket érintő idejétmúlt közgondolkodást.

A kihívás weboldala szerint a sikeres tervek eredményeinek mérhetőnek kell lenniük legalább a következők egyikében: bérek és vagyonok, fizetetlen munka, a vezetői pozíciók megoszlása, a nők által gyártott kulturális és intellektuális tartalmak mennyisége, vagy pedig a közvélemény változása.

A versenyzők 2020. szeptember 1-ig regisztrálhatnak, a győzteseket jövő nyáron hirdetik majd ki. A 30 millió dolláros díjat megosztva kapja a két legjobb ötlet (egyenként legalább 10 milliót), illetve kisebb részben a további befutók.

Miközben Melinda Gates régóta ismert nőjogi és egyenlőségi aktivista – és a közelmúltban megjelent, világszerte nagy sikert aratott könyve, a The Moment of Lift (magyarul: A nő helye) csak még ismertebbé és elismertebbé tette –, MacKenzie Bezos csendes filantróp volt válása tavalyi lezárásáig. Akkor azonban bejelentkezett a Giving Pledge-nél, és jótékony célra ajánlotta vagyona legalább felét, amely az amerikai Forbes becslése szerint jelenleg 51 milliárd dollár. Ezzel egy időben belépett a Blue Meridian nevű szervezetbe is, mely szegénységben élő gyermekeknek és családoknak segít. Ezidáig az Equality Can’t Wait melletti kiállása a legjelentősebb nyilvános karitatív cselekedete.

Nyitókép: Melinda Gates / Facebook