Pénz

Adakoznak, kutatást finanszíroznak, saját dolgozóikat segítik – így reagálnak a koronajárványra a világ milliárdosai

Fekete Emese
2020. április 16. 5 perc olvasás

Mit csinál Steve Ballmer, Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk és a többi krőzus? Volt, aki már februárban reagált, és olyan is, aki pár hete még felesleges hisztinek tartotta a koronapánikot. Mostanra többnyire beálltak a sorba, euró- vagy dollármilliókkal segítik a járvány terheinek enyhítését, van, aki tényleg mélyen a zsebébe nyúl, egymaga több tízmilliárd forintot költ a koronaharcra. Az amerikai Forbes folyamatosan nyomon követi, ki, mire, mennyit adakozik, most néhány ismert multimilliárdos reakcióját mutatjuk.

Roman Abramovics, Londonban élő orosz milliárdos, a Chelsea tulajdonosa március 18-án megállapodott az NHS-szel (a brit egészségügyi szolgálattal), hogy egészségügyi dolgozók szállodai elhelyezését fizeti. Így a belvárosi Stamford Bridge Millenium Hotelből az orvosoknak és ápolóknak csak át kell sétálniuk a szomszédos Westminster kórházba dolgozni.

Giorgio Armani olasz dizájnerguru cége március 26-án átállította összes olaszországi gyárát egyszer használatos orvosi overállok gyártására. Ezen felül 2 millió eurót (700 millió forintot) adományozott milánói, római, bergamói és néhány más kórháznak.

Steve Ballmer, ex-Microsoft-vezér alapítványán keresztül több mint 25 millió dollárt (8 milliárd forintot) adományozott különböző járványellenes és rászorulókat segítő szervezeteknek, a legtöbbet a Washingtoni Orvosi Egyetem sürgősségi alapjának. És mivel Ballmer a Los Angeles Clippers kosárcsapat tulajdonosa is, szívén viseli a város legnagyobb sportcsarnokának több száz dolgozóját is: a kieső NBA és NHL szezonok miatt részben ő fizeti elmaradt bérüket.

A Benetton család tagjai, Guiliana, Luciano és Sabrina 3 millió eurót (körülbelül 1 milliárd forintot) adományozott több olaszországi kórháznak. Hasonlóan cselekedett Silvio Berlusconi, volt olasz miniszterelnök is, ő 10 millió eurót (3,5 milliárd forintot) adományozott Lombardiának egy Milánóba tervezett új kórház felépítéséhez.

Marc Benioff, a Szilícium-völgy legendás techguruja, a Salesforce szoftvercég alapítója és két éve a Time magazin tulajdonosa március 15-én bejelentette, hogy akit addig órabérben fizetett, annak továbbra is állja a bérét, noha minden irodáját bezárta. Egy héttel később 9000 orvosi maszkot adományozott a Kaliforniai Egyetemnek, és további 5 milliót beígért egyéb védőfelszerelésekkel együtt. 

A 2018. októberi magyar Forbes címlapsztorija Jeff Bezosról szólt
A 2018. októberi magyar Forbes címlapsztorija Jeff Bezosról szólt

Jeff Bezos, Amazon-vezér, a világ momentán leggazdagabb és egyre csak gazdagodó embere április elején 100 millió dollárt (32 milliárd forintot) utalt a Feeding America nevű civil szervezetnek, amely élelmiszerbankokat üzemeltet. Az Amazon emellett 20 millió dollárral (még 6,5 milliárd forint) támogatja az AWS Diagnostic Development Initiative-t, hogy gyorsabban piacra kerülhessenek a koronavírus tesztek, további 1–1 millió dollárt washingtoni sürgősségi covid-alapoknak és egy fertőzötteket segítő alapítványnak utalt, és létrehozott egy 5 millió dolláros alapot, hogy kisvállalkozásokat támogasson. Az Amazon egyébként üzletileg eddig az egyik legnagyobb nyertese a világjárványnak, bár van, ahol éppen most nyesegetik csápjait, és szigorították tevékenységi körét az alapvető árucikkekre.

A Microsoft alapítója feleségével együtt régóta a világ legnagyobb filantrópja, most is ő adja a legtöbbet

Ennél is többet adakozik Bill Gates és felesége, Melinda Gates. Alapítványa már februárban elkülönített 100 millió dollárt (32 milliárd forint) a vírusfertőzés felismerésének, a betegek izolációjának és gyógyításának segítésére, de miután Donald Trump felfüggesztette a WHO-nak nyújtott amerikai hozzájárulás folyósítását, további 250 millió dollárral (80 milliárd forint) támogatja a korona elleni küzdelmet. Az összeg egy nagy részét vakcinakutatásra fordítják, és további 5 millió dollárt közvetlenül Seattle környékének megsegítésére adott.

Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója. // Fotó: Virgin Galactic Facebook
Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója. // Fotó: Virgin Galactic Facebook

Richard Branson, a Virgin Atlantic légitársaság tulajdonosa első körben nem túl szimpatikusan reagált a járványra, amikor is nyolchetes fizetés nélküli szabadságra küldte embereit, pellengérre is állították emiatt. Ezután stratégiát váltott és bejelentette, hogy 250 millió dollárral (80 milliárd forint) segíti 70 ezernél is több alkalmazottját a következő hónapokban. Ez fejenként körülbelül 3500 dollárra jön ki, ha egységesen osztjuk el, átszámítva nagyjából 1,1 millió forint.

Jack Ma, az Alibaba társalapítója a probléma gyökerét igyekszik kitépni, és 14 millió dollárral (4,5 milliárd forint) segíti a vakcinakutatásokat. Emellett 500 ezer koronatesztet és 1 millió arcmaszkot adományozott Amerikának, orvosi eszközöket és teszteket Olaszországnak, afrikai, latin-amerikai és ázsiai országoknak. Alapítványa Global Medixchange néven létrehozott egy olyan platformot, amely a világ minden tájáról összetereli az orvosokat, hogy megoszthassák egymással a legjobb gyakorlatokat. New Yorkot közvetlenül is segítette 2000 lélegeztetőgéppel, 2,6 millió maszkkal, 170 ezer szemüveggel.

Elon Musk, Tesla-vezér

Elon Musk hetekkel ezelőtt még butaságnak nevezte a koronapánikot, és megtagadva a kaliforniai seriff utasításait is, nyitva tartotta a Tesla-gyárat. Később kénytelen volt hazaküldeni tízezer emberének 75 százalékát, és azóta ő is irányt váltott. 1000 lélegeztetőgépet adományozott Los Angeles-i kórházaknak, és maszkokat küldött több egészségügyi intézménynek.

Még több milliárdos koronajárványra adott válaszát itt böngészheti.

Címlapkép: Bill és Melinda Gates