Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A bejelentés, ami után a világ leggazdagabb embere elvesztheti vagyona felét

A Forbes globális milliárdos listájának első helyén Jeff Bezos, az Amazon alapítója áll, vagyona a történelemben először lépte át tavaly a 100 milliárd dolláros határt. Szerdán reggel jelentették be, hogy Bezos és felesége 25 év házasság után úgy döntöttek, elválnak. A szűkszavú bejelentésben nem részletezték, miért döntöttek így. 

Bezos a Twitterén annyit írt, elválnak, de barátok maradnak, és ha tudták volna, hogy 25 év után így ér véget a kapcsolatuk, akkor is belevágnának újra. Bezos a világ leggazdagabb embere, 16 százaléka van ugyanis az általa 1994-ben alapított Amazon e-kereskedelmi óriásban, ami vagyonának 95 százalékát teszi ki. Emellett ő a Washington Post című tekintélyes lap tulajdonosa, és van egy űrtechnológiai cége, a rakétákat fejlesztő Blue Origin. Egyelőre nem tudni, a válás hogyan érintheti a vagyonát, változik-e például, hogy hány százaléka marad az Amazonban.

A 2018. októberi magyar Forbes címlapsztorija Jeff Bezosról szólt

A 2018. októberi magyar Forbes címlapsztorija Jeff Bezosról szólt

A pár elsősorban Washington államban élt eddig, aminek törvényei kimondják, hogy a válás után az egykori házastársaknak osztozkodniuk kell fele-fele arányban, ami érint minden olyan jövedelmet, amit a házasságuk időtartama alatt szereztek. Az amerikai Forbes megszólalatatta az ügyben a McKinley Irvin ügyvédi iroda partnerét, David Starksot, aki szerint

“nagyon valószínű, ha nem 100 százalékig biztos, hogy az Amazonnal szerzett vagyon is közös jövedelemnek számít” ezek szerint.

Hozzátette ugyanakkor, hogy nem példa nélküli ilyen esetben, hogy a felek megegyeznek abban, hogy az ilyen eszközöket máshogy kezelik (sőt, előfordulhat, hogy házassági szerződésben ezt már eleve elrendezték korábban, de erről nem adtak semmilyen információt). Vagyis főszabály szerint az is előfordulhat, hogy Bezos vagyona a válás miatt akár le is feleződhet, ugyanakkor dönthet úgy a pár, hogy a részvényvagyon az alapítónál marad és minden másban osztozkodnak. Bezos felesége lehet, hogy jobban is jár, ha az alapító nem hígul a mostani, 16 százalékos részesedés alá, ez ugyanis befolyásolhatja a részvényvagyon értékét, leginkább lefele.

Ha a 48 éves MacKenzie Bezos megkapná férje vagyonának felét, akkor 68 milliárd dolláros vagyonnal a világ ötödik leggazdagabb embere lenne, de mint az amerikai Forbes megjegyzi, ha úgy egyeznének meg, hogy a feleség csak Bezos jelenlegi vagyonának 1 százalékát kapná meg, az is a világtörténelem egyik legnagyobb válási megegyezés után kifizetett összege lenne, mostani árfolyam szerint 1,4 milliárd dollár.

A Bezos házaspár mindkét tagja a Princeton egyetemen végzett, de diplomázás után ismerkedtek meg, amikor egy befektetési cégnél dolgoztak mindketten. 1993-ban keltek egybe, rá egy évre elköltöztek Seattle-be, ahol Jeff Bezos a garázsában elindította az Amazont. Négy gyermekük született.


A magyar Forbes legfrissebb, januári számában közölte a legfrissebb milliárdos listáját. 

Magyarország 50 leggazdagabb embere – már nem Csányi az első

 

Oszd meg!