Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Matt Bowden / Unsplash

3 tipp, hogy jobban kezeld a változásokat

Kevés ember van, aki mindig jól kezeli, ha várt vagy váratlan fordulatot vesz az élete. A Business Insider összeszedett néhány tippet, hogy könnyebben átvészeljük ezeket az időszakokat. Ezekből válogattunk.

FRISS!

Végleg eldőlt: kihirdették a törvényt, ma lehet utoljára lakástakarék-szerződést kötni

Hérakleitosz volt az első, aki megfogalmazta azt, amit azóta sokan mások is: az egyetlen állandó a változás maga.

Hiába élt a görög filozófus 2500 évvel ezelőtt, a mai napig nehezen birkózunk meg azzal, ha az életünk új fordulatot vesz.

A változások mindenki életében jelen vannak, akár kisebbekről van szó, akár nagyobbakról. Van olyan, ami garantáltan fájdalmas, de érdekes módon még akkor sem mindig kezeljük a helyükön, amikor kifejezetten várjuk őket (például egy új munkahelyet vagy költözést).

A Business Insider néhány tanáccsal segít, hogy hogyan ne készüljünk ki, ha változás áll be az életünkben.

1. Azonosítsd be, mi az, amit kontrollálni tudsz

A változtatások esetén is beszélhetünk mikro- és makroszintről. Egy új munkalehetőség feletti döntés a tiéd, egy gazdasági válságra viszont (valószínűleg) nincs ráhatásod. A Business Insider cikke szerint már eleve attól, hogy végiggondolod és tudatosítod, hogy mi az, ami felett van hatalmad, és mi az, ami felett nincs, jobban érezheted magad.

2. Hagyj időt magadra

A változások gyakran járnak negatív periódusokkal. Ha például új városba vagy országba költözöl, valószínűleg lesznek rosszabb időszakaid. Ilyenkor jól jön az énidő: ahelyett, hogy átadnád magad a rosszkedvnek, mozdulj ki és csinálj olyan dolgokat, amiket élvezel. Menj moziba, vagy nézz el egy olyan eseményre, ahol új embereket ismerhetsz meg.

A lényeg, hogy időt adj magadnak ahhoz, hogy megszokd az új helyzetet.

3. Ismerd ki magad

Az önismeret a változásokkal való küzdelemben sem hátrány. Sokunknak fogalmunk sincs arról, milyen helyzeteket viselünk rosszul vagy jól. Ha tisztában vagy mindezekkel, a változásokat is jobban viseled majd.

Majdnem minden új helyzetnek van olyan része, amit az ember nehezen kezel. Például hiába várod már, hogy elkezdj dolgozni az új munkahelyeden, lehet, hogy alapvetően viszont kerülnéd azokat a helyzeteket, ahol egyszerre találkozol sok új emberrel. Ha tudatosítsd magadban, mi az, amit nehezen viselsz, könnyebben megbirkózol majd a nagyobb változásokkal.

Akkor járj interjúkra, amikor épp tök jó munkád van!

Kell neked egyáltalán coach? És ha igen, hogy találd meg a jót?

 

Borítókép: Matt Bowden / Unsplash

Oszd meg!