Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Akkor járj interjúkra, amikor épp tök jó munkád van!

Nem jó, ha rád van írva, muszáj váltanod, és mindenáron kell a pozíció.

Az ember általában akkor kezdi nézegetni az álláshirdetéseket, ha valami gáz van. Leépítéstől tart, nem érzi jól magát, szervezeti változások aggasztják, kibírhatatlan a főnöke, nem kapta meg a vágyott előléptetést, sorolhatnánk.

Az is tipikus, hogy a legtöbben ilyen tanácsokat is kapnak: akkor kezdjenek el gondolkozni a váltáson, amikor az első bosszantó jeleket észlelik. Sőt, amikor már egyértelmű, hogy nincsenek rendben a dolgok, sokan még mindig azt mormogják: majd csak jobb lesz, adj egy kis időt, légy türelmes. Csakhogy az esetek többségében a rosszabbodó körülmények tovább rosszabbodnak, lejtőre kerülsz, fokozatosan csökken az önbizalmad és egyre jobban aggaszt a jövő.

Jack Kelly amerikai fejvadász a Forbes.com-ra írt cikkében épp ezért teljesen atipikus tanácsokat ad, amikor azt mondja, akkor kell állásinterjúkra járni, amikor tök jó állásod van.

  1. Sokkal nyugodtabb leszel, nem fogsz azon stresszelni, hogy mi van, ha nem sikerül. Ha bejön, fantasztikus, ha nem, semmit nem vesztettél, vár vissza az egyébként is remek munkád.
  2. Az emberek mindig arra vágynak, amit nem kaphatnak meg. Ha elismernek a munkahelyeden, az még vonzóbbá tesz, el akarnak majd happolni a versenytársak.
  3. Sokkal jobbak az alkupozícióid, ha a fizetési igényekre vagy bármi egyéb körülményre kerül a sor, merészebb és lazább leszel.
  4. Ha nem élet-halál kérdése az állásváltoztatás, meg tudod engedni magadnak azt a luxust, hogy türelemsen keresgélj, és a végén tényleg rátalálj álmaid munkájára.

És mi van, ha úgy mész el egy interjúra, hogy rá vagy szorulva az új állásra? Nem lesz meglepő, pont az ellenkezője az eddigieknek: feszült leszel, rosszul teljesítesz az interjún, alacsony önbizalommal nem mersz majd elég pénzt vagy kellően jó pozíciót kérni, a homlokodra lesz írva, hogy mindenáron kell neked a munka, és esélyed sincs megversenyeztetni magadért a cégeket.

 

Oszd meg!