Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kell neked egyáltalán coach? És ha igen, hogy találd meg a jót?

A coaching remek segédeszköz ahhoz, hogy önmagunk legjobbjai legyünk a munkában és a magánéletben. De csak akkor, ha jól használjuk: a kereteit és határait be nem tartó coaching nem csak hasztalan, hanem kifejezetten ártalmas is lehet.

Mire jó a coaching?

A coaching fejleszt. Képességeket, személyiséget, kommunikációt, megküzdést.  A coaching egy fejlesztő folyamat, a célja, hogy a résztvevője jobban érezze magát, eredményesebb legyen vagy a közösen kitűzött célokat sikeresen elérje.

A kifejezés sportból került át az üzleti életbe (coach = edző).

Ahogy a sportban az edző, coaching során a coach próbál megtenni mindent, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a „versenyzőjéből”.

Hogy mi a cél, azt a folyamat legelején együtt alakítják ki. Cél nélkül nincs coaching, de a lényegi munkát (a teljesítményt és a változást) a versenyző hozza. Ha a futó nem fut, az úszó nem úszik, a menedzser nem dolgozik, a legjobb edző erőfeszítése is feleslegessé válik. A sikeres coachinghoz ezért elengedhetetlen a motiváció. Aki motiváció nélkül megy coachingra, annak többet ér, ha inkább rugdossa a falat, annak legalább lesz valami nyoma, ha elég sokáig csinálja.

Mire NEM jó a coaching?

Traumák, komoly pszichológiai problémák, betegségek kezelésére. A coaching egészséges emberek részére nyújt lehetőséget, hogy dolgozzanak az „egészséges” problémáikon. A gyakran üvöltöző vezető változtathat a kommunikációján coachinggal, de az agresszív, verekedő munkatársnak már nem biztonságos a coaching. Az enyhén szorongó munkatársnak megtanulhatja, hogy hogyan szorongjon kevésbé vagy hagyja abba, de egy depressziós vagy pánikrohamos kollégának komolyabb segítség fog kelleni.  A határt mindig az adott cél vagy probléma intenzitása, jellege határozza meg.

A coaching és a pszichológia – se veled, se nélküled

Nehéz ügy. Pont, mint egy rossz házasság. Egyedül nem megy, de együtt még rosszabb. A coaching szinte összes módszere és eszköze a pszichológiai területéről érkezik, és ezeket használja fel egészséges emberekkel való fejlesztő munkára.

Nincs coaching pszichológia nélkül, de nem feltétlenül kell minden coachnak pszichológusnak lennie.

A coachok szeretik (vagy szeretnék) a pszichológiát és a pszichológusokat úgy beállítani, mint akik kizárólag a betegségek kezeléséhez értenek. Ez nyilvánvalóan nem igaz. A pszichológusok kiválóan képesek egészséges emberekkel dolgozni, elég csak a pozitív pszichológiára vagy a coachingpszichológusokra (pszichológus és coach végzettségű szakemberekre) gondolni.

A pszichológusok pedig előszeretettel szeretnék a coachokat sarlatánnak nyilvánítani, mint akik egyáltalán nem értenek a személyiségfejlesztéshez és emberi lélekhez. Ez sem igaz. Nem minden probléma igényel pszichológiai végzettséget, és sok – főleg üzleti – egyéb fejlesztés komoly üzleti tapasztalatot is igényel, nem csak pszichológiai jártasságot. 


Mitől jó egy coach (és hogyan tudod eldönteni, hogy az-e)?

Kérdezz rá vagy nézz utána, hogy mennyit dolgozott és dolgozik saját magával!

Egy jó coachnak kötelező az önismereti munka és a mentálhigiéné (azaz a saját pszichológiai jóllétének az ápolása és karbantartása). Aki foglalkozik vele, annál biztosan megtalálod, hogy kinél, mikor, és mennyit járt önfejlesztésre, önismeretre, és jelenleg kihez jár. Akinél nem találsz ilyet, annak inkább te adj tanácsot, ne ő neked.

Mit használ, hányat használ?

Manapság divat, hogy minél több módszertant megtanulnak a coachok, és tonnaszámra kiírják mint végzettséget.

Oké. Egyrészt egy coach legyen nyitott a tanulásra, és képezze magát. Ez kell. Másrészt gondolj bele, te kihez mennél a fogadat betömni, egy 20 éves tapasztalattal rendelkező fogorvos-szájsebészhez, vagy egy 20 éves tapasztalattal rendelkező fogorvos-nőgyógyász-traumatológushoz?  Jó dolog, ha sok minden ismer a coach, de jobb, ha egyet nagyon, amit kiszínesít egyéb módszerekkel.

Tapasztalat vs. tudás – Nem a vezetőből lesz a legjobb coach

A legjobb coach abból lesz, aki eleget tanul, tapasztal, és a végén megérti, hogy a coach nem tanácsadó, hanem inkább edző. Hiába rendelkezik egy coach harmincéves vezetői tapasztalattal, ha állandóan a nyakadba akarja sózni a tapasztalatát és a tanácsait. Valószínűleg többet fog segíteni neked egy néhány éves tapasztalattal rendelkező coach, aki megértette, hogy te, a résztvevő választasz, és helyetted nem tud változtatni.

Kiről szól a coaching?

A coaching mindig rólad szól, nem a coachról. Keress olyan szakembert, aki veled foglalkozik, és nem magával. Az ilyen coachok nem azzal győznek meg, hogy mi minden áll mögöttük, hanem azzal, ahogyan beszélnek veled, amilyen a kisugárzásuk, ahogyan figyelnek rád. Figyelj a kémiára és a megérzéseidre.

Te kit tekintesz hitelesnek?

Lehet, hogy dr. Kovács József diplomás coach, pszichológus tanácsadó negyvenéves tapasztalattal a te iparágad vezetőivel és kiváló referenciákkal tűnik a legjobb választásnak,

de ha te Stallonétól akarsz tanulni, mert olyan akarsz lenni, mint Rambo volt, akkor neked Stallonéhoz kell menned.

Röviden, senki sem válhat hitelessé számodra, csak akit te is elfogadsz annak. Ha neked fontos, hogy legalább 40 éves legyen, hogy legyen élettapasztalata, akkor csak ilyet válassz. Ha képtelen vagy egy nővel, vagy egy férfival fejlődni, akkor válaszd a számodra szimpatikus nemet (mindkét nem más és más szerepeket és értékeket képvisel).

Mikor menj és mikor ne menj coachingra?

Két nagyon egyszerű kérdéssel tudod eldönteni, hogy mire van szükséged. Íme:

Támogatásra vagy segítségre van szükséged? Noszogatás kell egy jó edzőtől vagy borogatás a lábadra (és utána jöhet még a noszogatás is)?

Ha úgy érzed, hogy támogatásra van szükséged, például jól jönne, ha valaki mankóul szolgálna az új állásodban való helytállásban, vagy hogy kevesebbet stresszelj a gyerekeken és a munkatársaid szurkálódásain, jó választás lehet egy klassz coach.

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, mert már aludni sem tudsz a stressztől, vagy egyre gyakrabban kapsz dührohamokat a kritikáktól, akkor jobb választás egy pszichológus vagy coachingpszichológus. Stabilabb, mélyebb tudással rendelkezik az ilyen helyzetek kezelésében.

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Coach-vita: csak nehogy coachnak menjél! Miért is ne?

Jó villanyszerelőt, vagy jó coachot könnyebb találni?

Oszd meg!