Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amerikáig már meg sem állnak Kádár Tamásék – most kaptak friss pénzt, egyre-másra veszik fel az embereket

A tízmillió eurós befektetést szakító SEON társalapítója már az amerikai terjeszkedésüket tervezi, a hr-eseik pedig ki sem látszanak a munkából, annyi jelentkezőjük van. Kádár Tamás Londonból jelentkezett be a Forbes Élőbe.

Két héttel ezelőtt tízmillió eurós befektetésről egyezett meg a SEON. Mi is beszámoltunk róla, hogy a Spotify és a Bolt befektetőjétől, a svéd Creandumtól tudnak ekkora tőkét bevonni.

Az elmúlt két hétben a befektetés egyelőre nyolc új munkatársat hozott a SEON-nak. Erről beszélt Kádár Tamás a fintech startup alapítója a Forbes Élő 17:30-ban csütörtökön. Az eddigi 47 fős csapat 55 fősre duzzadt, és további munkatársakat is keresnek – úgy, hogy tavaly ilyenkor még csak 18-an voltak. További 70 embert keresnek és céljuk, hogy egy év múlva már száznál is többen legyenek a cégnél.

Tízmillió eurókat spóroltak ügyfeleiknek

A SEON online csalásmegelőző szoftvert fejleszt, amely összetetten elemzi az elérhető információkat. Rendszerük vizsgálja a használt eszköz IP-címét, a vevő email címét, a közösségi médiában fellelhető profilja információi – ezeket veti össze a kártyatulajdonos online viselkedési mintáival, és ebből következtet arra, mekkora a vásárlási szándékra vonatkozó biztonsági kockázat.

„Meg tudjuk nézni, hogy hány általunk megállított tranzakció van, és hogy ezeknek mekkora volt az értéke. Ez alapján tízmillió eurót vagy akár sokkal többet is megspórolhattak velünk az ügyfeleink” – mondta Kádár.

A szolgáltatásukat pedig főként külföldi nagyágyúk veszik igénybe. Itthonról nagyjából az ügyfeleik öt százaléka érkezik, ezek között a legnagyobb az OTP, a külföldi partnereik között pedig olyan nagyágyúk találhatóak, mint a múlt héten elhunyt Petr Kellner cégcsoportjához tartozó Home Credit, a Robocash, a Patreon és a Ladbrokes fogadóiroda.

„A Revolut mexikói megfelelőjének a CTO-ja Linkedinen írt rám. Tetszett neki a termékünk, bevitte a cégébe, azóta pedig gyakorlatilag nagykövetünk lett. Csak jókat mond rólunk” – mondta mosolyogva Kádár arról, hogyan születnek néha új megállapodások.

Közgáz, BME, London

A SEON 2017-ben szerepelt először a Forbes magazinban, akkor Kádár alapítótársával, Jendruszák Bencével alkotta a csapatot. Az első nagyobb mérföldkövet a cégük életében a 2018 elején bevont 500 ezer eurós befektetés volt, ebből tudtak először lakásirodába költözni, átlépték a tízfős határt és nemzetközi ügyfeleket is ekkor találtak először.

„Azóta nem csak BME-sek és közgázosok vannak a csapatban” – mondta Kádár, aki Londonból jelentkezett be a Forbes Élőbe. A százfősnél nagyobbra tervezett csapatuk nagy része Budapesten lenne, nagyjából tízen lennének Londonban.

Irány Amerika

Kádár azt mondta, eddig főleg azért Európában terjeszkedtek, mert a hozzájuk hasonló cégekből Amerikában sokkal több van, az öreg kontinensen viszont még újdonságnak számítottak. Ez a Creandum befektetésével megváltozik, és nyitni fognak az amerikai piac felé is.

„A hr-eseink 120 százalékon pörögnek és nagyon jó jelentkezőink vannak” – mondta Kádár.

A honlapjukon megjelenítik az állásajánlataikat, és a nagy médiaérdeklődésnek hála sokszoros a túljelentkezés. Ugyanakkor Kádár szerint a felhőinfrastruktúrához értő szakembereket nehéz megfogniuk. „Az ilyen mérnökök nagyon forognak a piacon” – fogalmazott, ennek oka pedig a koronavírus-járvány alatt felpörgő online világ. Egyszerűen megnőtt a kereslet a felhőinfrastruktúrák szakértőire.

Pihenni később is lehet

Jelenleg naponta 12 órát dolgozik és a hétvégéi sem csak pihenésből állnak. „Jó lenne már nyaralni. De nem lehet és nem is érdemes most pihenni” – mondta. Nem a munkát, inkább a médiaszerepléseket fogja vissza, hetente egy interjút ad, mert „nagyon sok ilyen kérés jött, de fejleszteni kell az üzletet is.”

Ami kétségkívül fejlődik. Az első év után megnégyszerezték a bevételeiket, utána aztán kétszer is háromszorozniuk sikerült. Idén is ennyivel számolnak. „De a kétszeressel sem leszünk elégedetlenek” – mondta.

A SEON svéd befektetőjének portfóliója ma újabb magyar startuppal bővült, a Craft 8 millió dollárt vont be tőlük és korábbi befektetőiktől. 

Orosz Bálint a következő Zoom-ot akarja megépíteni, és most kapott rá 2,5 milliárdot

Borítókép: Forbes

Oszd meg!

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója