Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezek a fiúk a jövőből jöttek

Itt az első Forbes FinTech lista! 20 magyar céggel, akikre figyelni kell.

 

Most először csináltunk – Ács Gáborral közösen – fintech listát. Magunk is meglepődtünk, mennyien törik a fejüket innovatív pénzügyi megoldásokon, amelyekkel könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé vagy olcsóbbá válnak a bankügyeink, amihez sokszor már bank sem kell. Összeszedtük a legígéretesebb hazai cégeket (igen, mind magyar!), hogy senki ne maradjon le a jövőről. Sőt, ez már a jelen, jó pár applikáció már ma is használható.

fintech

Elég sokszor hallani manapság azt a szót, hogy fintech, nem csak a világ-, hanem a magyar sajtóban is, ugyanis – mondhatni – fintech forradalom zajlik globális méretekben. Ennek ellenére nagyon sokan azt gondolják, azt sem tudják, mit takar a szó, holott egyszerűbb és kézzelfoghatóbb, mint hinnénk.

Amikor például telefonos applikációval parkolunk, mozijegyet veszünk, pénzt küldünk valaki másnak, családi költségvetést készítünk egy gombnyomásra látványos grafikonok segítségével, vagy bankfüggetlen bankkártyával fizetünk, akkor mindannyian a fintech világában járunk.

Szó szerint a finance és a technology szavak összevonásáról van szó, praktikusan meg minden olyan applikációról, webes megoldásról, ami kapcsolódik a pénzügyeinkhez. És amelyek közül egyre többet egyre többen használnak akár Magyarországon is, még ha ezt nem is helyezték el a maguk előtt heverő fintech térképen.

Mi most megrajzoltuk ezt a térképet, és elhelyeztük a legfontosabb szereplőket.

És nyilván sokan vannak olyanok is, akik még nem léptek még ki a hagyományos banki, befektetési, biztosítási szereplők kapuin. Nekik sem árt ismerniük, milyen alternatív megoldások vannak.

Három céget és alapítóit részletesen is bemutatunk a júliusi magazinban.

Szabó Márton a Koin alapítójaként az egyik legtapasztaltabb fintech vállalkozó – kicsit sem rocksztár, egyáltalán nem showman, ránézésre merengő tudósalkat, valójában meg vérbeli startupper (ott volt már az iWiW alapításánál is). Cége volt az első, amelyik Magyarországon is megtanította sokaknak, hogyan lehet tudatosabban pénzt költeni. A Koin a hazai fintech univerzum egyik legrégebbi és legnépszerűbb alkalmazása – részletes sztorija a magazinban.

Debreczeni Barnabás a Shinrai kitalálója (a shinrai japán szó, azt jelenti: bizalom), nála jobban idehaza senki nem ismeri a digitális valutákat (a bitcoint és társait). Nemcsak a Shinrai története izgalmas, Barnabás alanyi jogon is megér pár oldalt: öt éves kora progamozik, 21 évesen otthagyta az egyetemet, mert abból, ami őt érdekelte, másodévesként többet tudott, mint a végzősök, majd egy kis időre önként hajléktalan lett, hogy kipróbálja, hogyan kell a nulláról felépíteni az életét. (Őt is részletesen megírtuk.)

És ott van a Seon fiúcsapata, akik személyes bosszúságuk miatt küzdenek a kártyacsalók ellen. Kádár Tamás 15 éves kora óta épített webshopokat, a deepweb legmélyebb bugyrait is megjárta, hogy megismerje a csalások működését, az egyetemről megismert cégtársaival pedig most már a nyugat-európai piacokat célozzák, hogy szélesebb körben is megnehezítsék a kártyacsalók dolgát.

A júliusi Forbesban 20 magyar fintech céget mutatunk be, amelyekre – szerintünk – figyelni kell. Érdemes őket ismerni és használni.

 

forbes_cover_anim_04

 

Oszd meg!