Fotó: Fotó: Eva Malúšová
FINOM

Húsmentes hétfő: semolina lisztből készült tészta egyszerű, sült paprikás szósszal vega & vegán változatban

Kateřina Bičíková Harudová
2022. május 09. 3 perc olvasás

Csak semmi bonyodalom, ennek a szósznak az elkészítéséhez elég, ha a sütőben megsütjük a zöldséget, hozzáadunk még néhány apróságot és az egészet leturmixoljuk. Végeredményként egy friss alapanyagokból készült, bársonyosan lágy, krémes szószt kapunk, amelynek az elkészítése a hétköznapi rohanásban is vállalható.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.

Fordítás: Peťovská Flóra

Fotó: Eva Malúšová

Hozzávalók 4 főre:

  • 5 piros paprika (600 g)
  • 2 marék koktélparadicsom (250 g)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 ek olívaolaj
  • 2 tk balzsamecet
  • 1 marék friss vagy 1 ek szárított oregánó
  • só & bors
  • 250 g mascarpone vagy ricotta
  • nagy marék friss bazsalikom
  • nagy marék parmezán
  • 400 g tészta semolina lisztből

Elkészítés

  1. Csumázzuk ki a paprikát, és vágjuk fel falatnyi darabokra. A paradicsomot vágjuk félbe, és a paprikával, valamint a felszeletelt fokhagymával együtt tegyük egy tepsibe. Bőven locsoljuk meg olívaolajjal, adjuk hozzá az ecetet, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg oregánóval, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük nagyjából 40 percig, amíg a zöldség meg nem puhul. A sütési idő felénél forgassuk át.
  2. Amikor a zöldség már majdnem kész, főzzük meg a tésztát sós vízben a csomagolásán található instrukciók szerint. Reszeljük le a parmezánt vagy más kemény sajtot (Pecorino Romano, Grana Padano, Gran Moravia).
  3. Turmixoljuk finom krémmé a tepsi tartalmát a mascarponéval, a bazsalikommal és a sajttal. Ha nem elég magas hatásfokú a turmixgépünk, és darabos maradt a szósz, passzírozzuk át egy szitán. A bazsalikomot fel is apríthatjuk, és tálaláskor megszórhatjuk vele az ételt.
  4. Ízlés szerint tovább sózhatjuk vagy borsozhatjuk a szószt, majd keverjük hozzá egy fazékban az előzőleg leszűrt tésztához.
Fotó: Eva Malúšová

Pikánsabb szósz: Süssünk meg a zöldségekkel 2–3 felkockázott salottahagymát is, majd ízesítsük egy csipet chili pehellyel.

Vegán változat: Hagyjuk el a mascarponét és a sajtot, helyettük a krémes állag érdekében adjunk hozzá enyhén sajtos ízű sörélesztő pelyhet, valamint egy éjszakára beáztatott és leszűrt kesudiót.

Borítókép fotó: Eva Malúšová

A rovat megjelenését támogatta:
Whirlpool