rövid hír

Omlós oldalas, ami lassan sütve a legfinomabb. Szó szerint magától leválik a hús a csontról

Kateřina Pechová
2022. január 30. 5 perc olvasás

Az oldalas elkészítésének számtalan módja létezik. Grillen vagy sütőben is süthetjük. Sütés előtt hosszasan pácolhatjuk, megfőzhetjük, vagy hirtelen megsüthetjük. Mi a nyugodt, lassú sütés mellett tesszük le a voksunkat, aminek a hatására garantáltan egy szó sem hangzik el az asztal körül. Nem mintha nem szeretnénk beszélgetni, csak éppen nincs rá idő – mindenki a kiváló, omlós hússal van elfoglalva, ami magától leválik a csontról.

Habár a sütőben lassan sütött oldalas elkészítése valamelyest időigényes, az eredmény maga a jól megérdemelt jutalom. Ha este vagy  késő délután fogyasztanánk az oldalast, érdemes már reggel nekilátni az elkészítésének. Amíg az oldalas sül, számos más feladat elvégzésére is marad időnk. A sütés során nem kell, sőt, nem is szabad nyitogatni a sütő ajtaját, úgyhogy nyugodtan elfoglalhatjuk magunkat valami egészen mással.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom

Fordítás: Peťovská Flóra


Fotók: Jakub Jurdič

Hozzávalók 2 főre:

  • nagyjából 1 kg sertésborda (2 db)
  • 2 szelet vaj
  • 100 ml barna sör
  • alufólia

A fűszerkeverékhez:

  • 1 tk vöröshagyma granulátum
  • ½ tk mustármag
  • ½ tk egész kömény 
  • 3 púpozott ek barna cukor
  • 2 tk füstölt só
  • 2 púpozott tk füstölt paprika
  • ½ tk fokhagyma granulátum
  • ¼ tk cayenne bors
  • 1 csipet őrölt bors

A szószhoz:

  • 250 g hámozott aprított paradicsom
  • 100 g paradicsompüré
  • 2 csapott ek barna cukor
  • 1 ek fehér borecet
  • ½ tk füstölt paprika
  • ½ tk füstölt só
  • 1 ek méz
  • 1 púpozott tk mustár
  • ½ tk fahéj
  • 2 ek barna sör

A tálaláshoz:

  • coleslaw káposztasaláta
  • kenyér

Elkészítés

  1. Mossuk meg az oldalast hideg vízben, és távolítsuk el a belső oldaláról a hártyát – nyúljunk be egy késsel a hártya és a hús közé, és óvatosan fejtsük le róla anélkül, hogy a húsból is levágnánk. A hártya kemény, és feleslegesen gátolná az ízek húsba áramlását – ebből kifolyólag érdemes tényleg rászánni  az időt az eltávolítására, jutalmunk a tökéletes ízélmény lesz. A megtisztított oldalast itassuk le papírtörlővel, tegyük félre egy nagy tányérra vagy tálcára, és készítsük elő a fűszerkeveréket. 
  2. Az aprított szárított hagymát, a mustármagot és az egész köményt tegyük egy mozsárba és törjük össze. Ezt követően keverjük hozzá a barna cukrot, a füstölt sót, a paprikát, a szárított fokhagymát, a cayenne borsot és frissen őrölt fekete borsot.
  3. Az illatos fűszerkeveréket vigyük fel mindkét oldalasnak előbb az egyik oldalára, nyomkodjuk bele az oldalába is. Pihentessük pár percig a fűszert a húson, hogy átnedvesedjen, és ne szóródjon le az összes, amikor megfordítjuk. Ezután fordítsuk meg az oldalast, és vigyük fel a maradék fűszert a másik oldalára is. Jól nyomkodjuk bele a fűszert a húsba az ujjaink segítségével.
  4. A megfűszerezett oldalast helyezzük a sütő rácsára, és tegyünk alá egy tepsit, amibe belecsöpöghet a leve a sütés során. Süssük 110 °C-on 2,5-3 órán át , az oldalas mérete szerint. A sütés alatt ne nyissuk ki a sütőt. 
  5. Ha letelt az idő, vegyük ki az oldalast a sütőből, és élvezzük egy kicsit a mámorító illatát. Helyezzük át a rácsról a tepsibe, amibe eddig a szaftja csepegett. Tegyünk az oldalasra vajdarabkákat és öntsünk alá 100 ml barna sört. Fedjük le gondosan alufóliával, és tegyük vissza a sütőbe. Süssük 120 °C-on 1,5 órát, és most se nyissuk ki közben a sütőt.
  6. Amikor már csak fél óránk marad ennek a fázisnak a végéig, készítsük el a szószt. Tegyük bele az összes hozzávalót egy kisebb fazékba, keverjük össze, és kis lángos főzzük sűrűre nagyjából 10 perc alatt. 
  7. Másfél óra elteltével óvatosan távolítsuk el az alufóliát, vegyük ki az oldalast egy nagyobb tányérra, és öntsük ki a szaftot egy kis lábasba. Biztosan találunk rá felhasználási módot, bűn lenne kiönteni! A tepsit akár ki is törölhetjük egy szelet friss kenyérrel (nincs ennél jobb élvezet!), és tegyük vissza a rács alá. A tányéron pihenő oldalas minden oldalát kenjük meg a meleg szósszal, és tegyük vissza óvatosan a rácsra. Vegyük fel a hőmérsékletet 130 °C-ra, és süssük a kitakart oldalast még egy órán át.
  8. Végre eljött az idő, kezdődhet a lakoma! A sült oldalast tálalhatjuk coleslaw salátával, friss kenyérrel és a szósszal, amivel megkentük (biztosan ki fog maradni egy kicsi, fogyasszuk el bátran).
A rovat megjelenését támogatta:
Whirlpool