Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Martina Lancingerová

A zsírban úszó klasszikus tócsni szerelmesei most meg fognak döbbenni

Ez az édesburgonya-tócsni egészségesebb, gluténmentes és keleti fűszerektől illatos.


Fordította: Peťovská Flóra

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom


Időről időre belefér, de tudod, mennyi olaj kell egyetlen egy tisztességes tócsni kisütéséhez? Ehhez az édesburgonya-tócsnihoz nem csak hogy alig kell zsiradék, a hajdinaliszt miatt is jóval egészségesebb, ráadásul a hajdina diós aromája nagyon jól illik az édesburgonya édeskés ízéhez. 

Nem csak a hajdinaliszt teszi valódi ínyencfalattá ezt az édesburgonya-tócsnit. Ne feledkezzünk meg a többi hozzávalóról, és a fűszerekről sem. A citromhéj felfrissíti a tócsni édeskés felhangját, és hosszan tartó ízélményt hagy maga után. Biztos helyre írd fel ezt a receptet, mert ezt a tócsnit újra és újra meg fogod kívánni! 

Fotó: Martina Lancingerová

Hozzávalók 2 főre:

  • 400 g meghámozott édesburgonya
  • 2 nagy tojás
  • 90 g hajdinaliszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt görögszéna
  • 1 tk őrölt római kömény
  • ½ tk őrölt szárított gyömbér
  • ½ citrom lereszelt héja
  • nagy csipet só
  • ghí a sütéshez

A tejfölös mártogatóshoz:

  • 3 ek tejföl
  • 1 kisebb újhagyma
  • ½ tk kakukkfű

Elkészítés

Fotó: Martina Lancingerová
  1. Reszeld durvára az édesburgonyát! Alaposan keverd össze a többi hozzávalóval (kivéve a ghit)! Lehet, hogy egy kicsit tömörnek vagy száraznak fog tűnni az elegy, de ez ne tévesszen meg! A keveréshez használd bátran a kezedet is! Ha van időd, hagyd 15 percig pihenni a tésztát, és ezt követően alaposan dolgozd át! Az édesburgonya levet ereszt, így könnyebben formázható lesz a tócsni.
  2. Forrósítsd fel a serpenyőt, és kend át fél teáskanál ghivel. Formázz tócsnikat a serpenyőben, és mindkét oldalukat süsd lassú tűzön 4-5 percig!
  3. Készítsd el a mártogatóst! Az újhagymát szeleteld vékony karikákra, a kakukkfüvet aprítsd fel! Keverd össze az összes hozzávalót, sózd ízlés szerint és tálald a tócsnival!

Kapcsolódó:

Oszd meg!