Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szkinhedek kergették egykor Hanga Ádámot, most a Real Madridból üzen a rasszizmus ellen

A napokban Lewis Hamiltont érték rasszista megjegyzések, a magyar kosárlabdázó hozzá hasonlóan állna ki az egyenlőségért. Ízelítő az augusztusi Forbes Hanga-portréjából. 

Egykor lepergett róla és gúnyt űzött belőle, mióta gyermekei vannak már megelégelte a még mindig a hétköznapokba férkőző rasszizmust Hanga Ádám – írjuk a Forbes júliusi lapszámában a kosárlabdázóról megjelent portrénkban.

Hanga Ádám. Fotó: Orbital Strangers

Az apja részéről egyenlítői-guineai származású magyar válogatott játékost a közelmúlt rasszizmusellenes sportolói mozgalmakról kérdeztük: gyerekkorában szkinhedek kergették le a zuglói villamosról, és még mindig kijut neki a rasszista megnyilvánulásokból a pályán.

Ádám leginkább Lewis Hamilton autóversenyző álláspontjával ért egyet – akit épp a közelmúltban értek komoly verbális támadások egy balesetet követően – , hogy nem csak a figyelemfelhívásban, hanem a társadalom aktív alakításban is felelősséget érez.

„Beszéljünk a gyerekeinkkel a kényes témákról, az elfogadásról, hogy normális, hogy mások vagyunk” – mondta a Forbesnak.

Ádám a közelmúltban lett a Real Madrid játékosa – Puskás Ferenc óta első magyarként –, illetve júniusban előkelő helyen szerepelt a legértékesebb magyar sportolókat bemutató ranglistánkon.

A júliusi portréban szintén bemutatjuk,

  • a Barcelona anyagi helyzete hogyan befolyásolta Ádám távozását, hogy a Real Madridba igazolt;
  • miért „zsoldosok” a kosárlabdázók és hogyan épül fel a személyes menedzsmentjük;
  • Ádám és családja hogyan alkalmazkodott a profi sportolói léthez;
  • milyen sportszakmai és gazdasági szempontok alapján van még esélye az NBA-be jutásra, illetve mi szól ez ellen;
  • az életében tapasztalt kudarcélmények hogyan sarkallták még komolyabb munkára.

Íme az augusztusi lapszám, lapozz bele!

Oszd meg!