Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hanga Ádám / Fotó: Orbital Strangers

Puskás óta nem volt ilyen, Hanga Ádám a Real Madrid sportolója lett – exkluzív interjú

Az elmúlt tíz évben összesen 23 kupát nyert, ebből kétszer az Euroliga döntőjében is győzedelmeskedett a Real Madrid. Hanga Ádám vezérletével épp a Barcelona taszította le a spanyol trónról, de a királyi gárda húzott egy nagyot: leigazolta Hangát ősi riválisától. A Forbes 2021-es legértékesebb sportolói listáján szereplő Ádám szerényen a szerencsét emlegette lapunknak adott interjújában, noha az egész szakma az európai top-igazolástól hangos.

Hanga Ádámról hosszú portrét közlünk az augusztusi magazinban – július 28-ától megtalálod a standokon.


Forbes.hu: Ritkán lehet magyar sportolót a Real Madrid tagjaként bemutatni, Puskás óta nem történt ilyen, hát még, ha a váltás a Barcelonából történik. Hogyan éled meg, hogy Európa legsikeresebb kosárlabdacsapata leigazolt?

Hanga Ádám: Talán nem kell magyaráznom a pikantériáját egy Barcelona-Real váltásnak a sport világában. Egyik oldal sem hitte el, hogy ez az átigazolás meg tud köttetni. A Realnak ez nemcsak a történelmi tapasztalatok miatt volt furcsa, hanem mert irreálisnak gondolták azt is, hogy a Barcelona elengedi a csapatkapitányát. Addig nem is akartak írásos ajánlatot tenni, amíg nem látták papíron feketén-fehéren, hogy a csapat elengedne. Akár arra is gondolhattak, hogy én csak felhasználnám őket, hogy egy madridi ajánlattal a hátam mögött jobb szerződést csikarjak ki a Barcánál, de hát nem erről volt szó. Szerencsésnek érzem magam és alázattal megyek Madridba.

Fotó: Real Madrid

Forbes.hu: A Barcelonában a csapatod kapitányhelyettese, az öltözőben a kapitánya voltál. Egy ilyen helyzetbe nem kerül akárki, mégis távozol a legnagyobb riválishoz. Mi vezetett ide?

Négy évet töltöttem a Barcelonában, amikor 2017-ben leszerződtettek, életem szerződése volt, annak ellenére, hogy akkor az NBA-be való igazolás volt a célom.

Hogy az álom elmaradt, a mai napig kudarcként élem meg, de ennek a kudarcnak a másik oldala lehetőséget adott, hogy egy európai élcsapatnál játszhattam a Baskonia után.

Voltak hullámvölgyek, keményen kellett küzdeni a sikerekért, de a négy év során végül egy olyan csapat alakult, ami nemcsak Király Kupát, hanem hét év szünet után képes volt megnyerni Európa legerősebb nemzeti bajnokságát, valamint döntőbe jutottunk az Euroligában. Sokan nem feltétlen látnak bele, de a Barcelona FC magját a labdarúgás adja, a kosárlabdacsapatot is részben a futball által generált bevételből tudják fenntartani, illetve megerősíteni.

Ahogy a futball oldalán elmaradtak a sikerek, a teljes vezetőség lecserélődött az elmúlt hónapokban, Joan Laporta visszatért klubelnökként. Mindez hatással volt a kosárlabdára is, a szakmai stáb is új elvárásoknak kellett megfeleljen, egyeseket leváltottak.

Hanga Ádám a következő idényben már hordhat fehér aláöltözőt az El Classicón. Forrás: Hanga Ádám/Fb

Forbes.hu: Volt-e olyan forgatókönyv, hogy végül a Barcelonánál maradsz?

A szezon végeztével számítottunk rá, mivel a szerződésem utolsó évébe lépünk, ezért az én szerepemet is felülvizsgálják. Mivel az egész sportvilág a járvány következtében komoly pénzhiányban szenved, a fizetésem csökkentésére számítottunk, illetve a hosszabbításra. A klub nehézségeitől nem függetlenül, de mégis azt mérlegelték, hogyan lehet a legelőnyösebben megválni tőlem. Nem akartam ráerőltetni magam a klubra, mert annak egyenes következménye lett volna, hogy kevesebb lehetőséget kapok.

Sajnos az idő engem is sürgetett, mert az Euroligában játszó csapatok és játékosok átigazolása már javában zajlott, nem szerettem volna kimaradni a legjobb lehetőségekből, ezért megállapodtunk a távozásban.

Életem legjobb éveiben vagyok mind mentálisan, mind fizikálisan, nem vesztegethettem ezt el.

Forbes.hu: Spanyolország rabul ejtett?

Egyértelműen maradni szerettünk volna, én és a családom is. Kaptam megkeresést olasz és orosz csapatoktól, de amint a Madrid képbe lépett, nem volt kérdés, hogy velük szeretnék megállapodni, különösen a játék színvonala miatt.

Forbes.hu: Szakmailag mit ajánlott neked a Real?

Bármilyen szám hangzik el az európai kosárlabdában fizetésekről és átigazolásokról, az pletyka. Titoktartás kötelez az átigazolási és fizetési tételekről minden felet, ez más, mint az Egyesült Államokban. Fontos volt számomra, hogy 32 évesen már hosszabb távú szerződésem legyen, részben a családom nyugalma, részben a korábbi három térdműtétemre gondolva is. A csapat két év garantált játék mellett további egy éves hosszabbítási opciót ajánlott. Ezt meghallva rögtön szóltam Lóránt András barátomnak, ügynökömnek, hogy nem is szeretnék más ajánlatokat meghallgatni,

nekem ez kell.

Az edzővel, Pablo Lasoval egyelőre csak megismerkedtünk, a nyár második felében induló felkészülés során minden másra lesz időnk, hogy milyen játékot vár tőlem.

Forbes.hu: Úgy tűnik, nagyon akartak téged.

Ez esett jól igazán, ez teljesen más motivációt ad a váltásnak, tudom, hogy megtalálom a helyem. A legutóbbi madridi látogatásomon a nyakamba borult örömében Alberto Herreros sportigazgató, aki szinte ősi ellenségként kezelt engem az elmúlt négy évben a Madrid elleni rangadókon. Remek érzés, hogy biztatóan mondta, hogy végre itt vagyok és nekem már régen náluk kellene játszanom. Segíteni fogok ennek a csapatnak, ahol csak tudok.

Forbes.hu: Érdekes lesz most a Real mezében tapasztalni a rivalizálást. A Barcelonánál belülről mit tapasztaltál?

Aki eddig szeretett a Barcelonánál csapatkapitányként, az a váltásomat nem fogja elítélni. A szurkolók részéről számítok rosszindulatra a távozásom miatt, de ezeket könnyen ki tudom zárni, mert ha beleláttak volna a folyamatba, könnyen másképp gondolhatnák. Persze lehet jönni fognak a lófejek üzenetben a közösségi médián, de ez nem érdekel. Most lehetőségem lesz a Real szemszögéből is látni, hogy mit és miért gondolnak egymásról a felek.

Egy érdekességet hadd említsek, a Barcelonában soha nem vehettem fel fehér aláöltözetet.

Forbes.hu: A címeket tekintve azért érthető a katalánok ellenérzése, igaz, a Barcelonával ti győztetek a spanyol bajnokságban. Érzelmileg el tudod engedni a csapatot?

Nem ilyen távozást képzeltem el, ez nem kérdés, de őszintén ki merem jelenteni, hogy a szívemet beletettem a csapatba, ami kapitánnyá is fogadott. Ha egy pillanatra a bukást is éreztem abban, hogy elenged a klub, akkor megnyugtat a tudat, hogy hova jutottam.

Borítókép: Orbital Strangers
Oszd meg!