A jó élet

Sok cég keresi a Svájci Fanatikus Szurkoló kegyét

Zsiborás Gergő
2021. július 01. 3 perc olvasás

A svájci válogatott sorsa másfél perc alatt fordult meg az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, akárcsak az azóta internetes mémmé lett Luca Loutenbach élete. 

A római fellépésüket kivéve valamennyi svájci érdekeltségű meccsen ott volt a Jura kantonban élő Luca Loutenbach a most zajló labdarúgó Európa-bajnokságon.

A torna történetének egyik legjobb napja volt a hétfői: a délutáni nyolcaddöntőn a horvátok, az esti meccsen az esélytelenebbnek tartott svájciak álltak fel 3-1-es hátrányból. A hosszabbításban a spanyolok végül bedarálták a horvátokat, de Svájc az Eb legnagyobb meglepetését okozva eljutott a 11-es párbajig, és végül kiejtette a világbajnok franciákat.

Nem sokon múlott. A rendes játékidő végén a svájciak megszerezték az egyenlítő gólt, de azt les miatt érvénytelenítették. Nem adták fel, másfél perc múlva megint csak Gavranović szabályos gólt szerzett, 3-3 után pedig következett mindaz, ami ma már sporttörténelem.

A rendező jóérzékkel választott ki egy szurkolót, aki előbb teljesen összetört a lesgól miatt, majd magából kikelve üvöltött mezét letépve másfél perc múlva, amikor Svájc egyenlített.

Luca Loutenbach – mémmé lett szurkoló az átváltozás pillanataiban.

Ő Luca Loutenbach, akit a zürichi reptéren kapott el a svájci Blick. A fanatikus szurkoló szerint szürreális, ami vele történt, de leginkább viccelődve válaszolt a kérdésekre. Csak hogy előkerült egy komoly téma is: ott lesz-e Szentpéterváron a spanyolok elleni negyeddöntőn? 

Luca azt mondta, egyelőre se belépője, se repjegye, így nem tudja, mi lesz. Már azt is nagyon sajnálta, hogy a svájci válogatott római fellépését ki kellett hagynia, mert nem tudta megszervezni az utat. Bakuban a többi csoportmeccsen ott volt, aztán jött Bukarest és az álomszerű továbbjutás, a mindent eldöntő 90 másodperccel. 

A marketingesek gyorsan kapcsoltak

Azt hihetnénk, a sztori ennyiben maradt, de Luca hamar rájött, hogy a hirtelen jött népszerűsége talán mégiscsak segíthet eljutnia Oroszországba. Twitteren kérdezett rá a svájci légitársaságnál, a Swiss Air-nél, hogy elvinnék-e.

A cég marketingosztályán pedig kapcsoltak és gyorsan válaszoltak: Luca, teljesítjük az álmaidat!

Nagyon úgy fest, hogy nemcsak egy útról van szó: minden jel szerint a mémszurkoló lesz az új arrébb pakolt kólásüveg. 

Azóta több nagy cég is bejelentkezett Lucához, akit a londoni polgármester, Sadiq Khan a meccs emberének nevezett, hogy szívesen együtt dolgoznának vele. A Swiss után a Red Bull is felvette a kapcsolatot a szurkolóval, de a Svájci Turisztikai Hivatal is felajánlott egy kis kikapcsolódást Lucának, ahol kipihenheti a meccsek okozta stresszt. 

És hol van még a vége vajon? Egy biztos, nagyon úgy néz ki, hogy Luca tényleg ott lesz holnap este 6-kor, amikor Svájc a negyeddöntőben Spanyolországgal találkozik.

A 90 másodperccel kezdődött történet tehát 90 percig még biztosan folytatódik. 

Messi már nem a Barcelona játékosa